Szaftos pisztráng csicsókával és dióval - Igazi őszi ételkülönlegesség
A szaftos pisztráng csicsókával és dióval a híres séfpáros, Széll Tamás és Szulló Szabina sikerreceptje.
Ősszel különösen izgalmasak a szezonális ételek, előtérbe kerülnek a gombák, a cékla, a csicsóka, valamint az olyan húsok, mint a szarvas, a liba vagy a mangalica, illetve a halak is, például a pisztráng. Magyarország legismertebb séfduója, Széll Tamás és Szulló Szabina most egy igazán exkluzív receptet állított össze, melyben az őszre jellemző ízeket emeli ki. Otthon is elkészítheted, és biztosan lenyűgözöl vele mindenkit.
Pisztráng csicsókával és dióval
Hozzávalók
Pisztránghoz
- 2 db 30-40 dkg-os pisztráng
- 4 cl szőlőmagolaj
Csicsókamártáshoz
- 50 dkg tej
- 12 dkg hámozott csicsóka
- 3.5 dkg dióolaj
- 2.5 dkg citromlé
- 5 g só
- 3 g cukor
Csicsókasaláta
- 10 dkg csicsóka
- 0.5 evőkanál dijoni mustár
- 0.5 evőkanál citromlé
- 0.5 evőkanál medvehagyma savanyítólé
- 1 evőkanál almaecet
- 6 cl dióolaj
- 2 cl szőlőmagolaj
- só
- frissen őrölt bors
Sült csicsóka
- 25 dkg héjában félbevágva csicsóka
- 5 dkg kacsazsír
- 3 csipet só
Dióbél
- 5 dkg dióbél
Tálalás
- apróra vágott savanyított medvehagymatermés
- barnított vaj
- Maldon-só
Elkészítés:
A pisztrángot filézd ki, a szálkákat körültekintően távolítsd el. A bőrös felével fektesd vágódeszkára, majd éles késsel, határozott mozdulattal, mint egy hártyát, vágd le a bőrét. Az így kapott bőr- és szálkamentes filéket kevés szőlőmagolajjal vákumozd le, és 55 fokos vízfürdőben három perc alatt készítsd szaftos állagúra. A sült csicsókához a csicsókát sóval, kacsazsírral 170 fokos sütőben, 30-40 perc alatt süsd kívül roppanós, belül krémes állagúra.
A mártáshoz a csicsókát sóval, kevés cukorral ízesített tejben körülbelül 20 perc alatt, gyöngyöző forrással főzd puhára. Turmixold mixerben dióolajjal, friss citromlével krémes állagúvá, majd finom szűrön szűrd át.
A salátához a hozzávalókat az olajok és a csicsóka kivételével forgasd össze, majd habverővel folyamatosan keverve, apránként csorgasd hozzá a kétféle olajat. A hámozott csicsókát mandolin segítségével gyaluld egy milliméter vastag szeletekre, és forgasd át a dresszinggel.
A diószemeket terítsd tepsire, és 150 fokos sütőben pörköld meg. Ha kihűlt, morzsold durvára.
Tálaláskor a halat kend meg medvehagymás barnított vajjal, majd sózd meg. A hal tetejére rakd a sült csicsókát, a csicsókasalátát, szórd meg a pörkölt diódarabokkal, és öntsd körbe a mártással.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept