4 különleges és kiadós palacsinta-variáció

Ki ne szeretné a palacsintát? Ha már unod a kakaós, lekváros és hortobágyi palacsintát, íme néhány nem éppen hagyományos recept.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alaptészta

Hozzávalók 8-10 palacsintához:

  • 10 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál olaj

Keverj a hozzávalókból nem túl híg tésztát, majd süss belőlük palacsintákat.

Görögös rakott palacsinta

Hozzávalók 6 személyre:

  • 10 dkg finomra reszelt zsíros jellegű sajt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 45 dkg darált bárányhús
  • 1 padlizsán
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 kávéskanál paradicsompüré
  • 40 dkg apróra vágott paradicsom
  • oregánó
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 6 dl tej
  • 7 dkg reszelt Pannónia sajt
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt

Az alaptésztát keverd össze, adj hozzá 7 dkg reszelt, zsíros sajtot, és süss ki körülbelül nyolc darab közepes vastagságú palacsintát. A töltelék elkészítéséhez forrósítsd fel az olívaolajat, és pirítsd barnára a bárányhúst. Majd add hozzá a kockára vágott és lesózott padlizsánt, a fokhagymát, a paradicsompürét, a paradicsomot, az oregánót, a fahéjat, sót, borsot, és főzd, amíg besűrűsödik. Vajazz ki egy hőálló edényt, és tegyél bele egy palacsintát, majd kend meg a töltelékkel, fedd le egy újabb palacsintával, amíg el nem fogy. A rakott palacsintát öntsd le a vajból, lisztből, tejből és kétféle sajtból készült mártással, majd szórd meg a sajt maradékával. Előmelegített sütőben 45-50 percig kell sütni, amíg megpirul a teteje.

Csirkehússal töltött palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 adag palacsintatészta
  • 3 csirkemellfilé felkockázva
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 póréhagyma
  • 3 dkg liszt
  • másfél dl csirkehúsleves
  • 3 dl tej
  • 10 dkg reszelt sajt

Süss az alaptésztából nyolc palacsintát. Süsd meg a csirkét, majd csepegtesd le, és tedd félre. Süsd a felkarikázott póréhagymát, amíg meg nem puhul. Add hozzá a lisztet, a húslevest és a tejet. Forrald fel, és kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Tedd bele a csirkét, és fedő alatt lassan főzd össze. Oszd el a csirketölteléket, hogy mind a nyolc palacsintába jusson, majd tekerd fel őket. Egymás mellé helyezve rakd egy tűzálló tálba, szórd meg sajttal, és tedd előmelegített sütőbe 20 percre.

Részeges-gyümölcsös palacsinta

Hozzávalók:

  • 1 adag alaptészta
  • egy nagy marék piros gyümölcs
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 dkg vaj
  • 3 evőkanál brandy
  • tejszín

A gyümölcsöt a porcukorral elkeverve süsd meg a vajban, amíg karamellszerű lesz. Kend meg a palacsintát a töltelékkel, majd flambírozd meg a brandyben. Ha nincs kedved a mutatványhoz, akkor a brandyt öntsd a gyümölcsös keverékhez, és főzd össze. Verd fel a tejszínt lágy habbá, és azzal tálald.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Francia palacsinta

Hozzávalók:

  • 1 adag alaptészta
  • 1 kávéskanál vaníliaesszencia
  • 1 kávéskanál porcukor
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 2 evőkanál Grand Marnier
  • tejszínhab
  • eperdzsem

Az alaptésztát dúsítsd fel a porcukorral, a vaníliaesszenciával és az olvasztott vajjal. Majd fedd le, és tedd hűtőbe harminc percre. A likőrt közvetlenül a sütés előtt tedd a tésztába. A már megsült palacsintákat tejszínhabbal és eperdzsemmel tálald.

Ezt is szeretjük