A tökéletes kuglóf receptje
A nagyiféle kuglófnak nem lehet ellenállni. A tészta akkor jó, ha az illata már belengi a lakást. Egy szelet kuglóf és egy bögre kakaó felmelegít.
Végre megvetted a kuglófformát, diadalittasan állítottál vele haza, és azóta is ott pihen a konyhaszekrényben? Hetek óta kerülgeted bátortalanul, csak tervezgetve a nagy beavatást?
Netán volt már vele egy-két rossz élményed? Akkor fogadd meg tanácsainkat, és süss olyan piskótát, melytől még a nagyinak is leesik az álla.
Eredeti bécsi kuglóf
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 4 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 15 dkg cukor
- 5 tojás
- csipetnyi só
- 1,5 dl tejszín
- 10 dkg mazsola
- 4 evőkanál rum
- 15 dkg vaj
- kevés porcukor
A mazsolát áztasd be a rumba és egy kis meleg vízbe. A lisztet szitáld át egy tálba, a tetejére morzsolj élesztőt, add hozzá a tejet, egy kis cukrot, és keverd el kis liszttel.
Pihentesd így 15 percig. Utána add hozzá a cukrot, a tojásokat, a vajat, a sót, a tejszínt és a lereszelt citromhéjat. Dolgozd össze a tésztát, és addig gyúrd, amíg hólyagos nem lesz. Add hozzá a megszárogatott mazsolát. Tedd kivajazott kuglófformába, takard le, és hagyd meleg helyen kelni még negyed órát. 200 fokra előmelegített sütőben süsd 50 percig, de 20 perc után takard le alufóliával, hogy ne barnuljon meg.
Kuglóf csokidarabokkal
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojás
- csipet só
- 40 dkg liszt
- 5 dkg keményítő
- 1 csomag sütőpor
- 2 dl tej
- 10 dkg darabokra tört étcsoki
A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval keverd habosra, majd add hozzá a tojásokat. Keverd el a lisztet a sütőporral és a keményítővel, majd apránként add a vajat a keverékhez. Tejjel hígítsd, és óvatosan keverd bele a csokidarabokat. Akkor megfelelő a tészta állaga, ha tejfölsűrűségű. A kuglófformát bőségesen vajazd ki, töltsd bele a tésztát, és told 170 fokos sütőbe. Ha túl gyorsan barnul, csökkentsd a hőmérsékletet 150 fokra. 50 perc alatt megsül, de 40 perc után nézd meg tűpróbával, hogy már jó-e.
Fekete-fehér kuglóf
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 10 dkg mazsola
- 4 tojás
- 0,5 dl olaj
- 3 dkg kakaópor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- zsemlemorzsa
A lisztet keverd el a sütőporral, a tojásokat pedig válaszd szét, a fehérjét három evőkanál vízzel, egy csipet sóval és cukorral keverd habosra. A sárgáját az olajjal, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és levével dolgozd össze. A három edény tartalmát óvatosan öntsd össze, keverd el, majd oszd ketté. Az egyik feléhez add hozzá a kakaót. Egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt formába öntsd előbb a fehér tészta egy részét, szórd meg a mazsolával, majd erre jöhet a kakaós, azután ismét a fehér. A fent leírt módon süsd meg.
Joghurtos-mandulás kuglóf
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg vaj
- 20 dkg kristálycukor
- 3 tojás
- 2 és fél dl joghurt
- mandula
- zsemlemorzsa
- 1 citrom reszelt héja
A vajat keverd ki a cukorral, egy csipetnyi sóval, a citrom reszelt héjával és a tojásokkal. A lisztbe szórd bele a sütőport, majd a vajhoz felváltva dolgozd hozzá a lisztet és a joghurtot. Óvatosan keverd bele a mandulát. A formát vajazd ki, szórd meg zsemlemorzsával, öntsd bele a tésztát, és egy óra alatt 160 fokon süsd meg.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Boros kuglóf
Hozzávalók:
- 30 dkg vaj
- 30 dkg cukor
- 6 tojás
- 40 dkg liszt
- 2,5 dl vörösbor
- 15 dkg csokoládé
- 1 sütőpor
- 2 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
A vajat keverd habosra a cukorral és a tojások sárgájával. Óvatosan dolgozd bele a kakaót, a fahéjat és a csokidarabokat. Szitáld bele a lisztet és a sütőport, végül öntsd bele a vörösbort, és óvatosan forgasd bele a tojások felvert habját. Töltsd kivajazott, kilisztezett kuglófformába, és 160 fokra előmelegített sütőben egy óra alatt süsd meg.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény