A tökéletes mézeskalács receptje

A mézeskalács a karácsony elengedhetetlen kelléke. Elkészítése nem nehéz, főleg, ha jó recept van a kezedben.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mézeskalács-készítés erősen kötődik a karácsonyi hagyományokhoz, de nagyanyáink idejében a szív alakú édesség felért egy szerelmi vallomással. Ha ünnepi hangulatot akarsz teremteni, készíts egy adag klasszikus mézeskalácsot.

Így készül a tökéletes mézeskalács

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha pedig szereted a modernt és a hagyományost ötvözni, próbáld ki valamelyik különleges receptünket. A lakást betöltő, összetéveszthetetlen illat garantálja a sikert.

Klasszikus mézeskalács

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 2 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 20 dkg méz
  • 1 egész tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 25 dkg puha vaj

Hozzávalók a cukormázhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor

A porcukrot, a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a körülbelül 50 dkg lisztet keverd jól össze, majd add hozzá a többi összetevőt is, kivéve a tojássárgáját.

Ekkor szükség lehet még 5-10 dkg liszt hozzáadására, hogy jól formálható, nyújtható tésztát kapj. A tésztát tekerd nejlonba, és legalább egy éjszakára tedd hűtőbe pihenni. Sütés előtt nyújtsd vékonyra, szaggass belőle különböző formákat, a tetejüket kend meg a tojásfehérjével, és egy sütőpapírral kibélelt tepsin már mehet is a sütőbe.

Alacsony hőfokon pár perc alatt megsülnek, ezért figyelj rájuk oda. Ha a kalács kihűlt, a porcukorral keményre vert tojásfehérjét töltsd egy zacskóba, vágd le egy sarkát, és díszítsd kedvedre a süteményeket. Arra figyelj, hogy csak nagyon picit vágd ki a zacskót, sőt, elég egy tűvel kiszúrni. Tedd száraz helyre a mézeskalácsokat, hogy megkössön az íróka.

Magad is kikeverheted a fűszereket: legyen benne őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, esetleg kevés vanília.

Mákos mézeskalács

Hozzávalók:

  • 15 dkg méz
  • 10 dkg gríz
  • 10 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • fél citrom reszelt héja
  • 15 dkg mák
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 10 dkg cseresznyekompót
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál tej
  • ánizs
  • őrölt fahéj

A mézből, a megolvasztott vajból, a tojások sárgájából, a reszelt citromhéjból, a fahéjból és az ánizsból keverj habos, kemény masszát. Add hozzá a mákot, a vaníliás cukrot és a lecsöpögtetett, kimagozott cseresznyét. Óvatosan adagold bele a kemény habbá vert tojásfehérjét, a grízt és a tejet, majd öntsd kilisztezett tepsibe. 240 fokon addig süsd, amíg a tészta megemelkedik, ezután tekerd le a sütőt 180 fokra, és süsd készre a süteményt. Még melegen borítsd ki a formából.

Piparkakku, avagy finn mézeskalács

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 30 dkg barnacukor
  • 3 egész tojás
  • 25 dkg sötétebb színű méz
  • 2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál őrölt, szárított narancshéj
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 3 kávéskanál szódabikarbóna

Hozzávalók a cukormázhoz:

  • 1 evőkanál citromlé
  • 3 dl tej
  • 1 kg porcukor

Főzd össze a mézet és a fűszereket, add hozzá a vajat, majd állandó kevergetés mellett hagyd kihűlni. Keverd össze a szódabikarbónát a liszttel, verd fel a tojásokat a cukorral, majd add hozzá ezeket a mézes-fűszeres masszához. Tedd egy éjszakára hűtőbe. Másnap nyújtsd fél centi vastagra, szaggasd ki és süsd meg. Ha szeretnéd, hogy fényesebb legyen a kalácsok felülete, sütés előtt kend meg felvert tojással.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció



Ha már kihűlt, díszítheted cukormázzal, melynek elkészítéséhez öntsd a tejbe a citromlevet, keverd el először fél kiló porcukorral, majd fokozatosan add hozzá a többit is, amíg tejfölsűrűségű masszát nem kapsz, majd ezzel vond be a sütik tetejét.

Északi rokonaink egy éjszakára zacskóba kötik a süteményt egy narancs levágott héjával együtt, hogy puha és illatos legyen.

Mézeskalácspótló lisztérzékenyeknek

Hozzávalók:

  • darált dió
  • 3 evőkanál méz
  • 5 evőkanál porcukor
  • 1 citrom leve és héja reszelve
  • 2 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg vagy mézeskalács-fűszerkeverék
  • reszelt csokoládé

Forrald össze a mézet, a porcukrot, a citrom levét és héját, valamint a fűszereket. Ezután adj hozzá annyi diót vagy mogyorót, hogy formálható
állagú legyen. Ha már kihűlt annyira, hogy tudsz vele dolgozni, formálj belőle golyókat, és forgasd csokireszelékbe.

Ezt is szeretjük