4 ízes, díszes mézeskalács
A mézeskalács nemcsak finom, de szemet gyönyörködtető is lehet, ha cukormázzal rajzolsz rá. A gyerkőcöknek is nagyon jó móka.

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt a Sárik Péter Trió elragadó jazzkoncertjére a Pesti Vigadóba! (x)

Nyerj luxuskozmetikumokat érett bőr számára, és búcsúzz el a ráncoktól a természet erejével! (x)

Nyerj utazókönyvet, és ismerd meg a világ legkevésbé ismert érdekességeit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Gomba vagy baktérium? Nagyon is lehet érzékelni a különbséget, és máshogy is kell kezelni (x)

Ezreket spórolhatsz a vízszámlán: pénzt és energiát spórol ez a konyhai eszköz (x)

A legjobb szőrtelenítő módszer télen is: így lesz hetekig sima a bőröd (x)

Babapuha és fényes lesz a festett haj, ha ezekkel ápolod: látható lesz a különbség (x)

Tökéletes alakot és egészséges testet ajándékozhatsz karácsonyra! Mutatjuk, hogyan (x)

beauty and style

A legjobb hidratálók, de sokan rosszul használják őket: így hatnak a növényi olajok »

Ezt mindenki rosszul csinálja hajmosáskor: te hova viszed fel a sampont? »

Gyors frizurák sapka alá, nemcsak hosszú hajból - Videós útmutató »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Hagyományos mézeskalács

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 15 dkg méz
  • 1,25 dl víz
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanálnyi őrölt fűszerkeverék - fahéj, szerecsendió, szegfűszeg

A díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 8 dkg cukor
  • félkanálnyi citromlé

Keverd össze a mézet, a cukrot, a vajat és a vizet, majd tedd fel egy lábosban melegedni. Nem szabad forrnia, csak egyet kell buggyannia. Egy másik tálban keverd össze a fűszereket, a lisztet, a szódabikarbónát, és öntsd hozzá a meleg hozzávalókat. Mikor már nem annyira meleg az egész, dolgozz el benne egy tojást. Az a legjobb, ha a tészta ezután 2-3 éjszakát pihen a hűtőben. Mielőtt sütöd, nyújtsd ki, körülbelül 2-3 mm-esre, és formázd tetszőlegesre. 180 fokos sütőben süsd úgy 15-20 percig. Díszítésként verd fel a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével. Tubusba téve díszítsd a már kisült és kihűlt tésztát.
Ha a karácsonyfára akarod aggatni, akkor sütés előtt lyukaszd ki, különben könnyen elreped a már kisült tészta.

Csokoládés mézeskalács

Hozzávalók:

  • 25 dkg méz
  • 1 dl tej
  • 4 dkg darált dió
  • 2 tojás
  • negyed mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • egy csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 dkg liszt
  • baracklekvár
  • tortabevonó

Először vajazd, majd liszttel hintsd ki egy kisebb, zománcozott tepsi alját. A mézet takaréklángon kevergetve melegítsd. Vedd le a langyos mézet a tűzről, és add hozzá a tejet, a darált diót, a tojások sárgáját, a szódabikarbónát, az őrölt szegfűszeget, az őrölt fahéjat, egy csipet sót és a citrom reszelt héját. A mézes pépet keverd habverővel körülbelül 5 percig, majd kisebb adagokban dolgozd bele a lisztet.
A megmaradt tojásfehérjét verd kemény habbá, és egy főzőkanállal finoman forgasd a tésztába. A sűrű masszát öntsd a kivajazott tepsibe, és egyenletesen kend szét benne.
Tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe, és mérsékelt tűzön süsd körülbelül 25 percig, amíg a teteje világosbarnára pirul. Ha lehűlt, metéld le a szélét, és a lágy, de szívós tésztát vágd körülbelül 3x5 centiméteres darabokra, majd pihentesd szobahőmérsékleten 2-3 napig. Végül az egyes téglalapokat szeld ketté, a közepét kend meg sűrű baracklekvárral, majd az egymásra helyezett lapokból álló, töltött mézeskalács-kockákat még 1 napig pihentesd. Olvasztott tortabevonót csorgass a tetejükre.

Fűszeres mézeskalács

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg méz
  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 dkg szalalkáli
  • fél kávéskanál gyömbér
  • szegfűszeg
  • fahéj
  • 5 dkg cukrozott narancshéj
  • kevés zsemlemorzsa

Válassz egy kerek vagy hosszúkás formát, kend ki vajjal, majd szórd be zsemlemorzsával. A vajat keverd habosra a cukorral, keverd hozzá a narancshéjjal összemelegített mézet. Tedd hozzá a felhabosított tojásokat, végül keverd bele a lisztet, a fűszereket és a szalalkálit. Ezután öntsd az előkészített formába. Közepesen meleg sütőben süsd 40 percig. Majd kockázd fel.

Mézeskalácscsók

Hozzávalók:

  • 15 dkg cukor
  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál meleg méz
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • kevés szegfűszeg
  • fahéj
  • citromhéj

A hozzávalókat gyúrd össze, majd gyúrj belőle golyókat, és egymástól távol helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Forró sütőben süsd aranybarnára. Könnyen megéghet, így állandóan felügyelni kell.

Blog.hu ajánló