A klasszikus meggyes rétes receptje - Friss gyümölcsből
Ennek a házi meggyes rétesnek nincs párja! Jól bevált recept praktikus tanácsokkal.

Nyereményjáték

Nyerj családi belépőt a szentendrei Skanzenbe: 2 darabot sorsolunk ki! (x)

Nyerj páros belépőt az októberi Femina Klubra, ahol eláruljuk a sikeres karrierváltás titkát!

Nyerj éves BBC History előfizetést! Az egyik legnépszerűbb történelmi magazin lehet a tiéd (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Finn életérzés a legjobb finn ételekkel a Bartókon: régi Nokiák, pannukakku és igazi, finn kávé (x)

Ősszel még jobb a Balatonra menni? Nincs tömeg, és rejtett kincseket rejteget a vidék (x)

Házilag is enyhíthetők a pollenallergia tünetei - Mutatjuk a leghatékonyabb módszereket (x)

Megvannak a 2017-es ősz divatszínei: gyönyörű színek jönnek, bár a szürke még marad picit

Mivel foglalkozzon a gyerek iskola után? Mutatunk pár hasznos kikapcsolódást a kicsiknek

beauty and style

16 trendi darab a boltokból, aminek láttán te is sárgát akarsz viselni ősszel »

Kétszer hatékonyabb vele az edzés: ezért jó, ha fitneszlabdával tornázol! »

Inspiráló képeken a legjobb őszi szettek edzőcipővel »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A házi készítésű meggyes rétes megéri az időt és a fáradságot, különösen akkor, ha friss, lédús gyümölcs az alapja. Ha Szabó Veronika receptje alapján készíted, sokkal finomabb lesz a rétesed, mint ha a boltban vennéd.

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 25 dkg búza rétesliszt
  • 25 dkg búzaliszt
  • 2 dl víz
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál 10%-os ételecet
  • 50 dkg magozott meggy
  • 15 dkg nádcukor
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
Recept idők

Elkészítés:

A réteslapokhoz melegítsd meg a vizet, és oldd fel benne a sót, majd keverd hozzá az ecetet. A liszteket szitáld egy nagy tálba, rakd bele a zsírt, és morzsold  el vele. Utána add hozzá a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg. Ha jobb minőségű, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.

Gyúrd össze a hozzávalókat, és jól dolgozd ki 10-15 perc alatt. Akkor jó, amikor fényes, hólyagos a tészta, és nem tapad sem a kezedhez, sem a deszkához. A tésztát vágd négy részre, és készíts kis cipókat. Tedd kevés olajjal kikent tálkákba, a tetejüket is kend meg vékonyan. Majd 30 percig pihentesd langyos helyen, konyharuhával vagy folpackkal letakarva.

Ha a tésztába belenyomod az ujjadat, és ott marad a helye, következhet a nyújtás. Tegyél az asztalra egy tiszta abroszt, lisztezd be. A tenyereddel lapítsd ki a tésztát. A tetejét kissé zsírozd be, és a lisztezett kézfejeddel alulról, a tészta belső részéről kifelé haladva, óvatosan húzd ki, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, amikor látod az abrosz mintáját.

Ha a lap egyenletes, a széleiről a megmaradt, vastagabb részeket csipegesd le óvatosan. Ha neked egyszerűbb, ollóval is körbevághatod. Kicsit hadd szikkadjon, de nem szabad sokáig szárítani, különben feltekeréskor megtörhet. Mielőtt megtöltöd a rétest, vékonyan kend meg olvasztott zsírral.

A meggyes töltelék elkészítésekor a gyümölcs levét óvatosan nyomkodd ki. A cukorhoz add hozzá a búzadarát, majd a fahéjat és a szegfűszeget. Utána az egészet keverd el a meggyel. Ha a gyümölcs még sok levet ereszt, azt hagyd az edény alján. Az a jó töltelék, amelyiknek van kis nedvességtartalma. A meggyet kis kupacokban terítsd el a tészta teljes felületén. Majd az abrosz segítségével lazán tekerd fel, kend meg a tetejét tojássárgájával, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süsd pirosra. Ha kihűl, szeleteld fel, a tetejét hintsd meg porcukorral.

Blog.hu ajánló