Házi, kézzel nyújtott rétes meggyes-mákos töltelékkel - Pont ilyet sütött a nagyi is

A meggyes-mákos rétes akkor az igaz, ha a tésztáját is te készíted.

Házi, kézzel nyújtott rétes meggyes-mákos töltelékkel - Pont ilyet sütött a nagyi is
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ez a házi meggyes-mákos rétes visszarepít a gyermekkorodba. Akkor tökéletes, ha a lapok vékonyak, a hagyományos tölteléket pedig egy kicsit felturbózod. Friss híján mirelit gyümölcsöt és befőttet is használhatsz. Ha ezt megkóstolod, elfelejted majd a boltit.

Meggyes-mákos nyújtott rétes

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 60 dkg liszt
  • 5 dkg olvasztott, langyos zsír
  • 2,5 dl víz
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál 20%-os ecet
  • csipet só

Töltelékhez

  • 40 dkg darált mák
  • 30 dkg magozott meggy
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl víz
  • 2 teáskanál reszelt citromhéj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy nagyobb tálba, a közepébe fúrj lyukat, ebbe üsd a tojást, majd öntsd bele a megolvasztott zsírt és a sóval elkevert vizet. Gyúrj belőle sima, fényes tésztát. Akkor jó, ha elválik az edény falától és a kezedtől. Ha kész, egy liszttel megszórt deszkán oszd két cipóra, mindkettőt kend meg olvasztott zsírral, majd egy tányérral letakarva pihentesd a hűtőben egy órát.

Közben készítsd el a tölteléket, hogy minél gyorsabban dolgozhass majd, és a tészta se száradjon ki. A mazsolát vízzel forrázd le, és hagyd, hogy megszívja magát. A cukorból, a tejből és a vízből főzz szirupot. Öntsd le vele a darált mákot, majd keverd hozzá a citromhéjat, a meggyet és a lecsepegtetett mazsolát. Ha túl nedves a massza, zsemlemorzsával száríthatod, ellenkező esetben forró tejjel hígíthatod.

Terítsd le az asztalt egy tiszta konyharuhával, szórd meg liszttel, és tedd a közepére a cipót. Kend meg újra olvasztott zsírral, majd a kézfejed segítségével, mindig alányúlva, körkörösen haladva, nyújtsd az asztal széle felé óvatosan, hogy ne lyukadjon ki. Ha már elég vékony, vágd le a széléről a vastagabb részt. Hagyd száradni pár percig, majd locsold meg zsírral, hajtsd fel mind a négy szélét, és újból permetezd meg.

A hosszabbik oldalára halmozd végig a meggyes-mákos tölteléket, és a terítő segítségével tekerd fel. Kend meg a tetejét, tedd kizsírozott tepsibe, és 200 fokon 20-25 perc alatt süsd pirosra.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük