Így készíts tökéletes marhapörköltet bográcsban

Praktikák a bográcsozáshoz

A bográcsos szaftos, pikáns marhapörkölt verhetetlen.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kevés jobb hétvégi program van annál, mint egy baráti tárasággal a szabadban főzőcskézni. A marhapörkölt mindig nagy siker. Füstölt szalonnával, vörösborral még tovább fokozhatod az élményt. Kínálhatsz hozzá pirított tarhonyát, galuskát vagy friss kenyeret.

Marhapörkölt bográcsban

Hozzávalók 8 személyre

  • 2 kg marhalábszár
  • 1 kg vöröshagyma
  • 4 zöldpaprika
  • 4 paradicsom
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál pirospaprika
  • 3 babérlevél
  • bors
  • kömény
Recept idők

Elkészítés:

Állítsd fel stabilan az állványt, és gyújts tüzet. Legjobb, ha alulra papírt raksz, majd arra vékony ágakat, a tetejére pedig mehetnek a nagyobb, száraz fadarabok. Akkor tedd fel a bográcsot, ha jó erős, egyenletes a parázs. Arra végig ügyelj, hogy az edény alját, szélét ne érje túl nagy láng, mert akkor megég az étel. Ha van, a marhapörkölthöz szűk szájú bográcsot használj.

A húst mosd meg, csepegtesd le, távolítsd el az inakat és a hártyákat. Vágd fel a marhalábszárat körülbelül háromszor három centis kockákra. A megtisztított hagymát mosd meg, aprítsd fel. A zsírt olvaszd fel, majd dobd bele a hagymát, és pirítsd meg. Add hozzá a pirospaprikát. Feltétlenül kevergesd, mert gyorsan megég, és akkor keserű lesz. Mehet hozzá a hús, majd várj addig, amíg levet enged. 

Akkor következhetnek a fűszerek. Sózd, borsozd, szórj hozzá köményt ízlés szerint, és nyomd hozzá a fokhagymát, add hozzá a babérlevelet. Ha szükséges, önts még hozzá kevés vizet. Ha túl sok a pörkölt alatt a folyadék, nem lesz finom sűrű a szaft. Körülbelül egy óra múlva add hozzá a paradicsomot és a paprikát. Időközben rázogasd meg a bográcsot. Ha lehet, ne kevergesd. Kellő türelemmel főzd puhára a húst körülbelül három óra alatt. Érdemes néha megkóstolni, ha kell, tégy még hozzá fűszert. Szükség esetén állíts a lánc méretén. Minél magasabbra helyezed az edényt, annál nagyobb a tűz.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük