Bevált, mákos piskóta szilvalekvárral: így mindig sikerül a tészta
Nem túl édes, szolidan mákos, házi szilvalekvárral pedig fantasztikus a régimódi piskóta.
A mákos-szilvalekváros piskóta igazi házias édesség, aminek feltétlenül el kell tenned a receptjét. Nem túl tömény, pont jó. A tésztájába víz és olaj is kerül, szép magasra feljön. Kevergesd jó sokáig, mert minél levegősebb a tészta, annál finomabb. Kevésbé tudod elhibázni, mint a hagyományos piskótát.
Mákos szilvalekváros piskóta
Hozzávalók 20 szelethez
- 20 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 6 db tojás
- 6 dkg mák
- 3 evőkanál víz
- 0.5 dl olaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0.5 kis üveg szilvalekvár
Elkészítés:
A tojásokat válaszd ketté, és a sárgájukat keverd habosra a cukorral és a vaníliával, majd részletekben add hozzá a vizet és az olajat. A lisztet vegyítsd a mákkal, a sütőporral és a reszelt citromhéjjal. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és a mákos keverékkel felváltva dolgozd a tojássárgás masszába. Ügyelj, hogy ne törjön meg a tészta.
Egy közepes méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral, és egyengesd bele a masszát. Told előmelegített sütőbe, és 170 fokon süsd meg 25-30 perc alatt. Mielőtt kivennéd a tepsiből, végezz tűpróbát. Szúrj a tészta közepébe egy hegyes kést. Ha nem tapad rá massza, elkészült. Várd meg, míg kihűl, majd vágd ketté, és a közepét, valamint a tetejét is kend meg lekvárral.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept