Íme, az ország tortájának receptje

Készítsd el otthon!

Mint minden évben, immár hagyományosan idén is elkészült az ország tortája.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Odahaza elkészítve biztosan nem lesz száz százalékig olyan, mint a cukrászdákban, hiszen minden bizonnyal nincsenek olyan eszközeid otthon, de ízre és állagra is nagyban hasonlítani fog.

A nem annyira egyszerű recepttől nem kell megijedned, annyira nem vészes, mint amennyire első ránézésre tűnik!

Az ország tortája 2014 - Somlói revolúció

Hozzávalók:

A grillázstésztához:

  • 145 gramm tojásfehérje
  • 60 gramm sárgája
  • 50 gramm cukor
  • 20 gramm liszt
  • 80 gramm dió grillázs
  • 30 gramm dió

A narancsbetéthez:

  • 135 gramm narancs
  • 70 gramm cukor
  • 5 gramm pektin
  • 4 gramm zselatin
  • 1 fél narancs héja

A fehércsokoládé mousse-hoz:

  • 200 gramm fehér csokoládé - 33,1%-os
  • 90 gramm 33%-os tejszín
  • 55 gramm tojássárgája
  • 5 gramm zselatin
  • 15 gramm víz
  • 1 gramm vanília
  • 320 gramm tejszínhab

Az étcsokoládé mousse-hoz:

  • 70 gramm 33%-os tejszín
  • 75 gramm 54%-os étcsokoládé
  • 50 gramm tojássárgája
  • 50 gramm 40%-os rum
  • 240 gramm tejszínhab

A ganache-hoz:

  • 40 gramm tej
  • 75 gramm 54%-os étcsokoládé
  • 8 gramm glükóz
  • 20 gramm 80%-os vaj

Elkészítés ideje:

150 perc.

Elkészítés menete:

Ha már sikerült mindent beszerezni és kimérni, akkor az már fél siker. Elsőként a grillázstésztát készítsd el. A sárgáját verd habosra a cukorral, majd add hozzá a grillázst és a lisztet is, és keverd ki velük, aztán a habosra vert fehérjét is keverd hozzájuk. Szórd meg a dióval, majd 155 fokra előmelegített sütőben süsd ezt a keveréket 30 percig. Egy edényben tégy be alá a sütőbe vizet, hogy párologjon. Jöhet az étcsokoládés mousse! A sárgáját verd habosra, a tejszínt melegítsd 80 fokosra, majd folyamatosan csorgatva keverd őket össze. Az étcsokit melegítsd 38 fokra, majd keverd a többiekhez. Hűtsd 27 fokra, majd keverd el a rummal és a tejszínhabbal. A narancsbetéthez a cukrot keverd össze a pektinnel és a zselatinnal, majd reszeld le a narancs héját, tedd teatojásba. A narancsléhez add a zselatinos-pektines keveréket, tedd bele a teatojást, és hagyd öt percig duzzadni őket, majd egy percig forrald.

Ezután hűtsd le, majd öntsd a kifagyott étcsokis mousse-ra! Már nincs sok hátra, jöhet a fehércsokoládés mousse. A zselatint áztasd be, a tojássárgáját verd habosra. A tejszínhez ezután add hozzá a feláztatott zselatint, majd melegítsd 80 fokra. Ha ezt elérte, keverd el a sárgájával.

A fehércsokit melegítsd 36 fokosra, majd keverd a tojássárgájás tejszínhez, aztán 27 fokra hűtve add a felvert tejszínhabhoz. A ganache jön, ehhez egyszerűen a tejet a glükózzal és a vajjal melegítsd 80 fokra, aztán keverd bele az étcsokoládét. Ha minden megvan, már csak rétegelni kell: alulra kerül a grillázstészta, rá az étcsokoládé mousse, arra a narancsbetét, rá a fehércsoki mousse, és az egészet a ganache zárja. Ha nem lett tökéletes, ne aggódj, az íze biztos finom!

Francia desszertek a hazai torta mellé

Minden bizonnyal Franciaországban is megválasztják évente a legfinomabb desszertet, de van néhány örökérvényű édességük is

Képeken a 7 legfinomabb francia édesség: madeleine, macaron, tarte tatin

Nézegess képeket!

Elolvasom

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

OLVASD EL EZT IS!

palacsinta lead
  • palacsinta
  • paleolit táplálkozás

Isteni paleo palacsintarecept

Ezt is szeretjük