Krumplis, sajtos, magos pogácsareceptek

A pogácsa titka nem csak az összetevőkben rejlik. Ismerd meg a legjobb trükköket, melyeket a nagyi is bevetett annak idején.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem csak a nagyi különleges, titkos képességén múlik a tökéletes pogácsa. A titok az olyan apróságokban rejlik, mint a sütési idő, és, ha hagyod állni akár egy éjszakát is.

17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A pogácsának senki nem tud ellenállni, főleg, ha a sima, egyszerű, sós verziót valami különlegességgel is felturbózod. Lehet ez krumpli, sajt vagy valamilyen magféleség, biztosan nem tudsz vele melléfogni.

Krumplis pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg krumpli
  • 25 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája
  • tej
  • cukor

A krumplit hámozd meg, vágd kisebb darabokra, majd sós vízben főzd meg. Krumplinyomó segítségével törd össze, és hagyd, hogy langyosra hűljön. Az élesztőt cukros tejben futtasd fel, és gyúrd össze a liszttel, a vajjal, a krumplival és két tojássárgájával. Ízlésed szerint sózd meg. Keleszd a duplájára meleg helyen, és nyújtsd ki kétujjnyi vastagságúra egy lisztezett deszkán. Szaggasd ki, végül kend meg a tetejét a maradék tojássárgájával, és előmelegített sütőben süsd készre.

Köménymagos-sajtos pogácsa

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg sajt
  • 2 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojássárgája
  • köménymag
  • bors

A vajat a lisztbe morzsold bele. Sózd, borsozd ízlésed szerint, majd add hozzá az egyik tojást és még egynek a sárgáját, némi köménymagot, illetve annyi tejfölt, hogy közepesen kemény állagú tésztát kapj. Takard le, és hideg helyen pihentesd egy órát, de úgy, hogy közben kétszer nyújtsd ki és hajtogasd meg. Ha letelt az idő, lisztezett deszkán nyújtsd kétujjnyi vastagra, rácsozd be a tetejét egy kés segítségével, majd szaggasd ki a pogácsákat. Kend meg a tetejüket a maradék felvert tojással, és szórd meg a lereszelt sajttal. Helyezd a pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített tepsiben süsd meg őket.

Sajtos-túrós pogácsa

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg tehéntúró
  • 10 dkg trappista sajt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 1 pohár tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor

Az élesztőt langyos, cukros tejben futtasd fel. A szoba-hőmérsékletű tejfölt keverd össze a tojássárgákkal és ízlésed szerint sóval. A lisztbe morzsold bele a vajat, majd gyúrd össze az élesztővel és a tejföllel. Fél óráig pihentesd, és lisztezett deszkán nyújtsd ki egyujjnyi vastagságúra. Szórd meg a reszelt sajt nagy részével, majd tekerd fel, és még fél órát pihentesd. A tekercset nyújtsd ki 3 cm vastagságúra, kend meg a tojásfehérjével, és szórd meg a maradék sajttal. Szaggasd ki, és előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süsd pirosra.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Tökmagos-szezámmagos pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál tökmag
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál szezámmag

A lisztbe morzsold bele a vajat. Sózd meg ízlésed szerint, és keverd hozzá a sütőport, valamint az apróra vágott tökmagot és szezámmagot is. Két tojást verj fel, keverd a liszthez, és annyi tejföllel gyúrd össze, hogy könnyen kezelhető tésztát kapj. Nyújtsd ki lisztezett deszkán egyujjnyi vastagra, rácsozd be a tetejét, és a megmaradt tojással kend meg. Szaggasd ki, és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süsd készre.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük