A 4 legjobb recept, amit a nyári melegben elkészíthetsz

Isteniek és hűsítenek

A nyári melegre összeállítottunk egy tökéletes vendégváró menüsort.

Dia

 	Hideg köszmételeves  	Hozzávalók: 70 dkg szép, érett köszméte/egres, leszárazva, megmosva, ízlés szerint cukor vagy xilit, 2 dl tejföl, 1 liter víz  	Elkészítés menete:  	A sűrítéshez is köszmétét használunk, ezért 20 dekát pár kanál vízzel tegyél fel főni 15 percre, majd turmixold össze, ügyelve, hogy ne törd össze a magját. Szűrd le, majd add hozzá a vizet és a többi köszmétét. Cukrozd, és kezdd el melegíteni. Ne forrald fel, csak ellenőrizd, mikor kezd puhulni. Hűtsd le, a tejfölt csak tálaláskor add hozzá.

Hideg köszmételeves

Hozzávalók: 70 dkg szép, érett köszméte/egres, leszárazva, megmosva, ízlés szerint cukor vagy xilit, 2 dl tejföl, 1 liter víz

Elkészítés menete:

A sűrítéshez is köszmétét használunk, ezért 20 dekát pár kanál vízzel tegyél fel főni 15 percre, majd turmixold össze, ügyelve, hogy ne törd össze a magját. Szűrd le, majd add hozzá a vizet és a többi köszmétét. Cukrozd, és kezdd el melegíteni. Ne forrald fel, csak ellenőrizd, mikor kezd puhulni. Hűtsd le, a tejfölt csak tálaláskor add hozzá.

Dia

 	Csirkemell roston  	Hozzávalók: 1,2 kg pulyka- vagy csirkemell - esetleg csont nélküli pulykafelsőcomb; 2 evőkanál szárított kakukkfű - vagy egy csokor friss kakukkfű; 2 evőkanál mustár; 1 nagy pohár joghurt  	Elkészítés menete:  	A húst szeleteld fel és kissé klopfold meg, de ne legyenek túlságosan vékonyak. Kend be mindkét oldalát mustárral, szórd meg a fűszerekkel, majd tedd egy nagyobb tálba a joghurttal úgy, hogy egy réteg húsra egy réteg joghurt kerüljön. Hagyd két-három napig pácolódni.  	Sütés előtt a tál szélén húzd le róla a joghurtos masszát, és jól felforrósított rostélyon vagy serpenyőben süsd meg.

Csirkemell roston

Hozzávalók: 1,2 kg pulyka- vagy csirkemell - esetleg csont nélküli pulykafelsőcomb; 2 evőkanál szárított kakukkfű - vagy egy csokor friss kakukkfű; 2 evőkanál mustár; 1 nagy pohár joghurt

Elkészítés menete:

A húst szeleteld fel és kissé klopfold meg, de ne legyenek túlságosan vékonyak. Kend be mindkét oldalát mustárral, szórd meg a fűszerekkel, majd tedd egy nagyobb tálba a joghurttal úgy, hogy egy réteg húsra egy réteg joghurt kerüljön. Hagyd két-három napig pácolódni.

Sütés előtt a tál szélén húzd le róla a joghurtos masszát, és jól felforrósított rostélyon vagy serpenyőben süsd meg.

Dia

 	Grillezett húsrudak  	Hozzávalók: 50 dkg birkahús - lehetőleg lapocka, 50 dkg borjú- vagy sertéshús - lehetőleg lapocka, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 1 dl olaj, 2 fej vöröshagyma finomra vágva, 5 gerezd fokhagyma átnyomva  	Elkészítés menete:  	Daráld le a kétféle húsokat, gyúrd össze a sóval, borssal. Add hozzá a  vöröshagymát és a fokhagymát. Amennyiben nem aznap sütöd meg, öntsd rá az olajat és tedd hűtőbe. Grillezés előtt formázz a húsmasszából öt centi hosszú rudacskákat és süsd meg.

Grillezett húsrudak

Hozzávalók: 50 dkg birkahús - lehetőleg lapocka, 50 dkg borjú- vagy sertéshús - lehetőleg lapocka, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 1 dl olaj, 2 fej vöröshagyma finomra vágva, 5 gerezd fokhagyma átnyomva

Elkészítés menete:

Daráld le a kétféle húsokat, gyúrd össze a sóval, borssal. Add hozzá a  vöröshagymát és a fokhagymát. Amennyiben nem aznap sütöd meg, öntsd rá az olajat és tedd hűtőbe. Grillezés előtt formázz a húsmasszából öt centi hosszú rudacskákat és süsd meg.

Dia

 	Zöldségnyárs  	Hozzávalók: 20 dkg cukkini, 20 dkg padlizsán, 20 dkg gomba ,20 dkg paprika, 20 db apró vöröshagyma, 2 evőkanál kakukkfű, frissen őrölt bors, só, 10 db nyárs, 1 dl olaj  	Elkészítés menete:  	Darabolt fel a zöldségeket egyforma méretűre. Az olajat keverd össze a borssal és a kakukkfűvel, majd forgasd meg benne a zöldségeket, és szúrd fel a nyársra. Csak sütés után, a tányéron sózd meg őket, mert a nyers zöldségek összeesnek, és levet eresztenek a sótól.

Zöldségnyárs

Hozzávalók: 20 dkg cukkini, 20 dkg padlizsán, 20 dkg gomba ,20 dkg paprika, 20 db apró vöröshagyma, 2 evőkanál kakukkfű, frissen őrölt bors, só, 10 db nyárs, 1 dl olaj

Elkészítés menete:

Darabolt fel a zöldségeket egyforma méretűre. Az olajat keverd össze a borssal és a kakukkfűvel, majd forgasd meg benne a zöldségeket, és szúrd fel a nyársra. Csak sütés után, a tányéron sózd meg őket, mert a nyers zöldségek összeesnek, és levet eresztenek a sótól.

Ezt is szeretjük
Szerző: Bugya Brigi
Fotó: