Falusi kelt meggyes süti - Keresztanyám kedvenc nyári receptje szerint

A klasszikus kelt meggyes sütit generációk imádják.

kelt-meggyes-suti-recept
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Keresztanyám a nagyi után még mindig "kőtt" meggyesként emlegeti az omlós tésztájú, friss gyümölccsel megszórt sütit. Mindenki megtanulta, és így készíti a családban. 

Ha eddig rettegtél a kelt tészta készítésétől, ezzel akkor is bátran próbálkozhatsz, hiszen könnyű vele bánni. A friss meggy az édes, könnyű tésztában igazán pazar. Ha szereted a fahéjat, azt is feltétlenül szórj a gyümölcsre.

Kelt meggyes süti

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dl tej
  • 4 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 tojás
  • fél citrom
  • csipet só

A tetejére

  • 35 dkg meggy
  • 5 dkg cukor

Elkészítés ideje: 1 óra, kelesztés: 1 óra

A tej felét langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot. Morzsold bele az élesztőt, és várj körülbelül tíz percig, amíg felfut, tehát jól megemelkedik.  

A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a sót, a maradék cukrot és tejet, a tojást, a citrom reszelt héját, a zsírt és az élesztőt. Jó alaposan dolgozd össze a tésztát. Addig dagaszd, amíg fényes és hólyagos nem lesz. Rakd egy tálba, takard le, és meleg helyen keleszd körülbelül 50 percig.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ha a tészta a duplájára nő, gyúrd át a kezeddel, és rakd egy sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe. A meggyet mosd meg, csepegtesd le, magozd ki, és szórd a tészta tetejére. Hintsd meg cukorral, és előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt. Ha kihűl, szeleteld fel tetszés szerint.

Ezt is szeretjük