Jamie Oliver 3 kedvenc olasz sütije

Ismerj meg három finom süteményt, melyet Jamie Olaszországból hozott. Bár sok hozzávalójuk van, nem nehéz elkészíteni őket.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha olasz süteményről van szó, akkor valószínűleg neked is a tiramisu vagy a profiterol jut eszedbe. Pedig ennél jóval színesebb a paletta.

Minden, ami a tökéletes sütihez kell

Nézegess képeket!

Elolvasom

Jamie Oliver bemutatja kedvenc talján édességeit, melyeket egyáltalán nem nehéz elkészíteni, és a télbe egy kis napfényt csempésznek.

Fügetorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 125 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 250 g sima liszt
  • 1 hosszában felvágott, kimagozott vaníliarúd
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 2 nagyméretű tojás
  • 2 evőkanál hideg tej vagy víz
  • egy csipet só

A töltelékhez:

  • 15 megmosott egész füge
  • 30 g porcukor
  • 2 evőkanál víz
  • 2 szál friss kakukkfű letépkedett levelei
  • 1 narancs lereszelt héja

A mandulakrémhez:

  • 300 g megtisztított egész mandula
  • 50 g sima liszt
  • 250 g sózatlan vaj
  • 250 g porcukor
  • 2 lazán felvert, nagy tojás, lehetőleg tanyasi
  • 1 hosszában felvágott, kimagozott vaníliarúd
  • 1 evőkanál grappa

Vajazz ki egy 28 centi átmérőjű tortaformát. A tészta elkészítéséhez keverd krémmé a vajat, a cukrot és a sót, gyúrd össze a liszttel, a vanília kikapart magjaival, a reszelt citromhéjjal és a két tojássárgájával. Amikor a keverék úgy néz ki, mint a durvára darált zsemlemorzsa, öntsd fel hideg tejjel vagy vízzel. Gyengéden paskolva dolgozd golyóbissá a tésztát, azután lisztezd be egy kicsit. Csomagold folpackba, és legalább egy órára tedd a hűtőszekrénybe. Béleld ki vele a tortaformát. Tedd a fagyasztóba egy órára. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a tortaalapot körülbelül 12 percig, vagy amíg világos aranyszínű nem lesz.

A mandulakrém elkészítéséhez a konyhai robotgépben őröld porrá a mandulát, és a liszttel együtt tedd egy tálba. Dolgozd össze könnyű krémmé a vajat a cukorral. Add hozzá a mandulához a lazán felvert tojással, a vaníliamagokkal és a grappával együtt, és keverd simára az egészet. Legalább fél órára tedd a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Vágd le a fügék szárát, a tetejüket vágd be kereszt alakban, majd hüvelykujjal nyomkodd meg a gyümölcsöket az alapjuknál, hogy szépen szétnyíljanak.

Kanalazd a lehűtött mandulakrémet az elősütött tortaalapba, aztán könnyed mozdulatokkal nyomkodd a krémbe a fügéket, felhasított végükkel felfelé. A cukrot forrald fel a vízzel, és a kész szirupot spricceld a fügékre. Darabold durvára a maradék mandulát, és a kakukkfűlevelekkel és a reszelt narancshéjjal együtt szórd meg vele a tortát. Előmelegített sütőben süsd 40 percig, vagy amíg a mandulakrém megszilárdul, és kívül aranyszínű lesz, de belül még puha. Hagyd hűlni legalább 30-40 percig. Kissé felvert tejszínnel kínáld.

Bolognai polentás-almás sütemény

Hozzávalók:

  • 100 g kukoricaliszt
  • 200 g átszitált sima liszt
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 100 g porcukor
  • 500 ml magas zsírtartalmú tej
  • 3 nagyméretű tojás fölverve
  • 100 g méz
  • 50 ml olívaolaj
  • 100 g szárított, feldarabolt füge
  • 100 g mazsola
  • 500 g darabolt, kemény húsú alma
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 narancs lereszelt héja
  • diónyi vaj
  • 2 citrom lereszelt héja
  • 1 kávéskanál só

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy 28 centi átmérőjű, szétkapcsolható tortaformát. Egy nagy tálban keverd össze a kukoricalisztet, a sima lisztet, a zsemlemorzsát és a cukrot. Egy másik tálban keverd össze a tejet, a tojást, a mézet és az olívaolajat. Öntsd a nedves keveréket a száraz keverékhez, és az egészet gondosan dolgozd össze. Add hozzá a fügét, a mazsolát, a fahéjat, a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint a sót, és forgasd át újra.
Öntsd a keveréket a tortaformába, és az előmelegített sütőben süsd 50 percig. Közben kísérd figyelemmel - lehet, hogy le kell majd fedned alufóliával, ha a széle nagyon barnulna. Tálalás előtt szórd meg porcukorral. Feltétlenül melegen edd!

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Firenzei rizstorta

Hozzávalók:

  • 1 adag tortatészta
  • 60 g vaj
  • 2 vaníliarúd
  • 350 g rizottónak való rizs
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 narancs lereszelt héja
  • 1 borospohárnyi fehérbor
  • 1 liter magas zsírtartalmú tej
  • 2 nagyméretű tojás fölverve
  • 2 evőkanál porcukor

Készíts tortaalapot az első receptben olvasott módon.
Végy elő egy megfelelő méretű, magas, vastag falú edényt, melynek fedője is van, és lassan olvaszd föl benne a vajat. Hosszában vágj félbe egy vaníliarudat, és egy kés hegyével kapard ki mindkét feléből a magokat. Keverd el a vaníliamagvakat a vajjal. Lassú tűzön még egy percig kavargasd, majd add hozzá a rizst, a cukrot és a reszelt narancshéjat. Állítsd a lángot közepesre, még egyszer jól forgasd össze a hozzávalókat, és öntsd hozzájuk a bort.

Állandó keverés mellett addig forrald, amíg a bor teljesen el nem párolog belőle. Most apránként öntsd bele a tejet. Gyakran kavargatva gyöngyöztesd lassú tűzön körülbelül 15 percig. Nem kell teljesen puhára főznöd, mert még bekerül a sütőbe is, de meglehetősen folyékonynak kell maradnia. Hagyd a rizspudingot kicsit lehűlni, csak ezután dolgozd bele a két fölvert tojást. Öntsd a tortaalapba, hints rá porcukrot, és süsd 20 percig, amíg a tészta aranyszínű nem lesz. Tálaláskor tejszín és tejföl keverékét kanalazd a tetejére, és szórd meg reszelt narancshéjjal.

A recepteket a Park Kiadó engedélyével közöltük.

Ezt is szeretjük