Jamie Oliver kedvenc kenyérreceptjei
Jamie Oliver nemcsak a húsételek és tészták nagy mestere, de a foszlós, ropogós héjú házi kenyér elkészítésében is tud újat mutatni.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Beindul a D-vitamin-termelődés, és javítja a közérzetet: töltődj fel bioszoláriummal télen is! (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Széles csípő, nagy popsi: így öltözz ősszel, ha nőies körte alakod van »

Így fesd ki a szemed, ha lelógó szemhéjad van - Nem tűnsz többé morcosnak »

A 79 éves Jane Fonda retus nélkül mutatta meg magát - Most is gyönyörű »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A kenyeret fogyaszthatod főételek mellé vagy akár önmagában is. Most Jamie néhány olyan receptet mutat be neked, mellyel bebarangolhatod Olaszország ízvilágát.

Megtudhatod, hogyan készül a tökéletes kenyér tésztája, és megláthatod azt is, hogy a paradicsom milyen sokféleképpen felhasználható. Nincs más dolgod, mint elolvasni receptjeinket, majd kimenni a konyhába.

A tökéletes kenyértészta

Hozzávalók:

  • 1 kg kenyérliszt
  • 6 dl állott víz
  • 3 dkg friss élesztő vagy 21 g száraz élesztő
  • 3 dkg méz
  • 3 dkg só
  • egy kevés liszt a meghintéshez

Az élesztőt és a mézet keverd el az állott víz felében. Halmozd kupacba a lisztet és a sót. Csinálj kis mélyedést a közepén, és oda öntsd a vízben feloldott élesztőt. Középről kifelé haladva kavargasd a lisztet, amíg teljesen föl nem veszi az élesztős keveréket. Ekkor öntsd az állott víz másik felét is a kupac közepére, és dolgozd a liszttel tésztává. Akkor jó, ha a tészta a kezedhez tapad - szórd meg egy kis liszttel, és dörzsöld össze.

Mindkét kezedet alaposan lisztezd be, és szórj egy keveset a tésztára is. Formázz belőle kerekded cipót, és tedd a tepsibe. Késsel ejts rajta egy mély bemetszést. Tedd meleg, párás és huzatmentes helyre. Amikor a tészta a duplájára dagadt, ütögesd ki a levegőt belőle. Ezután hozd létre végső alakját, majd utána hagyd másodszor is megkelni, amíg megint a duplájára dagad. Helyezd el az előmelegített sütőben. Kocogtasd meg az alját. Ha üregesnek hangzik, akkor elkészült; ha még nem, akkor told vissza egy kis időre a sütőbe. Fektesd egy rácsra kihűlni, mielőtt nekiesel!

Paradicsomos focaccia

Hozzávalók:

  • 50 dkg paradicsom
  • 1 marék friss bazsalikomlevél
  • olívaolaj
  • liszt

Készítsd el a kenyértésztát az alaprecept szerint, és hagyd kelni 40 percig. Ezalatt egy késsel szurkáld meg a paradicsomokat, és 30 másodpercre dobd őket forrásban lévő vízbe. Szűrd le, hideg víz alatt hűtsd le, és húzd le a héjukat, de közben igyekezz egészben tartani a szemeket. Dobd a paradicsomokat egy tálba, önts rájuk olívaolajat, és tedd félre. Fogd a megkelt tésztát, és paskold ki belőle a levegőt, majd fektesd belisztezett deszkára, és nyújtsd ki 2,5 centi vastagságúra.

Tedd át egy kilisztezett tepsibe, és nyomogasd akkorára, hogy éppen kitöltse a tepsit. Locsold meg az olívaolajjal, szórd rá a paradicsomot és a bazsalikomot. Nyomkodd át az ujjaidat a tésztán, le egészen az aljáig, és a tepsi bádogjához érve terpeszd szét őket. Hagyd kelni addig a tésztát, amíg megint a duplájára nő, szórd meg sóval és borssal, és told be óvatosan az előmelegített, 220°C-os sütőbe. Süsd 20 percig, amíg a kenyér teteje ropogósra és aranyszínűre, a közepe pedig finom puhára nem sül. Amikor kiveszed a sütőből, permetezz rá extra szűz olívaolajat.

Sült paradicsomos kenyér

Hozzávalók:

  • 1 kg fürtös koktélparadicsom
  • 7 gerezd fokhagyma
  • 1 adag kenyértészta
  • 1 marék friss bazsalikomlevél
  • 1-2 szárított vörös chili
  • tengeri só
  • frissen őrölt feketebors
  • extra szűz olívaolaj

Melegítsd elő a sütőt 150°C-ra. Szurkáld meg a paradicsomokat egy hegyes késsel. Tedd őket megfelelő méretű tepsibe a fokhagymával együtt. Szórd rájuk az összetépkedett bazsalikomot, a sót, a borsot, sőt, egy kis chilit is morzsolhatsz a tetejükre, aztán locsold meg kevés extra szűz olívaolajjal. Told a tepsit az előmelegített sütőbe, és süsd egy órán keresztül. Hagyd kihűlni, majd nyomd ki a héjából az édesre sült fokhagymát, a héját dobd el. Válassz ki hat-nyolc épebb paradicsomot, és tedd félre. Távolítsd el a többi paradicsom szárát, és nyomkodd össze őket, közben keverd el a fokhagymával és a tepsi aljára ragadt, jól odasült, finom falatokkal.

Kezdj hozzá a kenyértészta elkészítéséhez. Öntsd a pürésített paradicsomot egy mérőpohárba, és egészítsd ki annyi vízzel, hogy kiadja a tésztához előírt mennyiséget. A továbbiakban kövesd az alaprecept útmutatásait. Hagyd kelni fél óráig. Formáld a tésztát egy nagy veknivé vagy több kisebb péksüteménnyé, és mindegyikre nyomj néhány szemet a félretett paradicsomokból. Ismét hagyd kelni a tésztát, amíg megduplázza a méretét. Süsd 180°C-os sütőben 20 percig, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz.

OLVASD EL EZT IS!

Blog.hu ajánló