Így készül a tökéletes gulyásleves

Igazi magyaros ízvilág a hideg téli napokra. Készülhet marhából vagy babbal, paprikával fűszerezve garantáltan felmelegít.

Nyereményjáték

Nyerj Magyarország természeti csodái című könyvet, és ismerd meg hazánk legértékesebb kincseit!

Nyerd meg a Juno mesél című tündéres mesekönyvet! Minden kislány kedvence lesz

Nyerj közel 15 000 forint értékű, Natics prémium kozmetikumokat!

összesen 3 db játék

Ez is érdekelhet

2 perc alatt lett éles a látása Katának, ma már nem is tudja, milyen volt szemüvegesnek lenni (x)

Házilag is enyhíthetők a pollenallergia tünetei - Mutatjuk a leghatékonyabb módszereket (x)

Észbontó programsorozat igen neves hazai és külföldi előadókkal, amiből 300 előadás és koncert ingyenes! (x)

Az utazás legfontosabb kelléke, és nem csak a fotózás miatt - Ezerszer könnyebb így nyaralni (x)

Milyen színű a szemed? Mutatjuk, melyik ékszer emeli ki legjobban a tekinteted

beauty and style

Nadrág a ruha alatt: sokkal csinosabb, mint gondolnád »

Idd ezt lefekvés előtt, és garantált a 8 óra alvás »

Szuper recept zsírosodó hajra: friss, puha tincsek, gyakori mosás nélkül »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A zord idő beköszöntével egyre jobban esik forró és tartalmas leveseket kanalazni a meleg lakásban. Amikor odakint mínuszok röpködnek, melegítsd át magad egy magyaros, akár picit csípős gulyással.

Ne aggódj, nem csak bográcsban főzve lesz tökéletes. Ha pedig elsajátítottad a klasszikus verzió elkészítését, próbáld ki a többit!

Gulyásleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg marhahús
  • 6 evőkanál zsír
  • 3-4 közepes krumpli
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 2 közepes zöldpaprika
  • 2 közepes paradicsom
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csomó zellerlevél, összekötve
  • köménymag
  • csipetke vagy más tészta

A húst vágd kis kockákra, és tedd félre. A felaprított hagymát kevés zsiradékon fonnyaszd meg, majd add hozzá a zúzott fokhagymát és a köménymagot.

Ezután szórd bele a húst és a pirospaprikát, majd pirítsd meg, ügyelve rá, hogy a paprika ne kapjon oda. Folyamatosan kevergesd, ha szükségesnek látod, önts alá kevés vizet. Sózd meg, majd lefedve hagyd párolódni. A krumplit vágd nagyjából akkora kockákra, mint a húst, majd a paprikával és a zellerlevéllel együtt tedd a lábasba, öntsd fel három liter vízzel, és főzd puhára. Tálalás előtt tíz perccel szórd bele a csipetkét, főzd meg, majd a tűzről levéve hagyd állni öt percet. Kavard meg, vedd ki a zellerlevelet, és forrón tálald.

Csipetkekészítés
Egy tojást verj fel egy csipet sóval, majd adagolj hozzá lisztet, hogy kemény tésztát kapj. Ezt szaggasd kiskanállal a levesbe.

Hamis gulyásleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg krumpli
  • 8 dkg hagyma
  • 3 zöldpaprika
  • 2 marhahúsleves-kocka
  • 1 paradicsom
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • egy marék tarhonya
  • köménymag
  • zsír

A felhevített zsíron pirítsd meg a hagymát, majd szórd meg a pirospaprikával, és keverd el kevés vízzel. Ezután add hozzá a kockára vágott burgonyát, és párold üvegesre. Öntsd fel vízzel, és add hozzá a húsleveskockát, majd sózd, borsozd. Ha a krumpli félig megfőtt, tedd a levesbe az egyforma méretűre vágott paprikát és a paradicsomot is. Ha szükséges, fűszerezd még meg, majd főzd bele a tarhonyát is.

Csirkegulyás

Hozzávalók:

  • 1 csirke
  • 60 dkg krumpli
  • csipetke
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 púpozott evőkanál pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál ételízesítő

A hagymát fonnyaszd meg az olajon, szórd meg a pirospaprikával, és tedd bele a feldarabolt csirkét. Nagy lángon főzd addig, amíg besűrűsödik. Ekkor szórd meg az ételízesítővel, préseld bele a fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd öntsd fel másfél liter vízzel. Amikor a csirke puhulni kezd, tedd bele a kockára vágott krumplit és a csipetkét. Ha szükséges, sózd meg még egyszer, és főzd készre.

Babgulyás

Hozzávalók:

  • 50 dkg vörös bab
  • 30 dkg marhahús
  • 2 kisebb füstölt csülök
  • 3 sárgarépa
  • 2-3 fehérrépa
  • 1 nagy vöröshagyma
  • kevés zsír vagy olaj
  • pirospaprika
  • őrölt kömény
  • őrölt bors
  • 1-2 babérlevél
  • csipetke 2 tojásból

A babot főzés előtt mosd meg, majd tedd fel sós, babérleveles vízbe főni, körülbelül egy órára. A füstölt húst szintén főzd meg, de ennek a vizébe nem kell sót tenni. A hagymát pirítsd meg a zsíron, majd add hozzá a kockára vágott marhahúst. Ízesítsd sóval és pirospaprikával, majd öntsd fel kevés vízzel, és hagyd, hogy besűrűsödjön. Ha a bab megfőtt, szórd a levébe a karikára vágott zöldségeket, főzd puhára, öntsd hozzá a pörköltet, majd szaggasd a levesbe a csipetkét. Ezután tedd bele a felszeletelt füstölt húst is. Ha nem a bab, hanem a füstölt hús főzőlevéből készíted a levest, pikánsabb lesz az íze.

Blog.hu ajánló