Hagyományos fonott húsvéti kalács receptje: így lesz tökéletes a tészta

Húsvétkor add meg a módját, süsd saját magad a fonott kalácsot! Erre a nagyi is büszke lenne.

Hagyományos fonott húsvéti kalács receptje: így lesz tökéletes a tészta
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lágy, puha kalács a húsvéti asztal nélkülözhetetlen tartozéka. Ha a bolti helyett szívesebben készítenéd el saját kezűleg, ezzel a recepttel nyert ügyed van. Rakhatsz bele mazsolát, aszalványokat. Ha kihűl, szépen tudod szeletelni.

Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók 2 darabhoz

  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet

Tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel, azaz várd meg, míg jól megemelkedik. A lisztet szitáld át, tedd hozzá az olvasztott, de kihűlt vajat, a tojást, a maradék cukrot és a sót. Rakd hozzá a megkelt élesztőt, majd dagaszd körülbelül 15 percig. Bevetheted a robotgépet, azzal jócskán, négy-öt percre lerövidítheted a munkaidőt. Akkor jó, ha elválik az edény szélétől, és sima a felülete. Lágyabbnak kell lennie, mint  a kenyértésztának, de semmiképpen ne legyen ragacsos. Ha szükséges, szórj még hozzá lisztet. A fényes tésztát takard le konyharuhával, és keleszd körülbelül 40 percig.
 

Amikor a duplájára emelkedik, gyúrd át, és felezd meg. Az egyik felét oszd három részre, és sodorj ujjnyi vastag csíkokat. A végüket fogd össze, kicsit nyomkodd meg, majd fond össze, mint a copfot. A tészta másik felével is hasonlóan járj el. Keleszd még 15 percig, majd a tetejét kend le egyenletesen a felvert tojással. Tedd előmelegített sütőbe, és 175 fokon süsd aranybarnára 25-30 perc alatt.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük