4 isteni, ropogós kenyérvariáció
Igazi élmény saját kenyeret sütni, hát még utána megenni. A friss, meleg kenyér semmivel össze nem hasonlítható - a legjobb!
Fűszeres kenyér
Hozzávalók 1 kg-hoz:
- 30 dkg rozsliszt
- 15 dkg búzaliszt
- 3 dkg élesztő
- 3 és fél dl tej
- 1 teáskanál só
- fél evőkanál friss kakukkfű
- fél evőkanál friss petrezselyem
- fél evőkanál bazsalikom
- fél evőkanál oregánó
- kevés őrölt bors
Az élesztőt keverd össze a langyos tejjel. A liszteket keverd össze, és vájj mélyedést középre. Ide öntsd az élesztőt, és szórj a tetejére egy kevés lisztet. Hagyd letakarva, meleg helyen negyed órát.
Tedd hozzá a maradék tejet és a sót, majd az egészből gyúrj sima tésztát. Megint pihentesd negyed órát. A fűszereket aprítsd fel, majd a 15 perc letelte után dolgozd a tésztába.
Tedd a tésztát kivajazott tepsibe, és hagyd kelni további 20 percig. Előmelegített sütőben, magas lángon 10 percig süsd, majd a lángot levéve közepesen még 1 órán át.
Olívás kenyér
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 dkg élesztő
- 2 és fél dl tej
- 1 teáskanál só
- 5 dkg magozott fekete olajbogyó
- 5 dkg magozott zöld olajbogyó
- 2 gerezd fokhagyma
A liszteket szitáld egy tálba, és keverd össze a sóval. Az élesztőt keverd el a langyos tejjel. Az olívabogyókat és a fokhagymát aprítsd fel. Gyúrd össze a hozzávalókat. Meleg helyen hagyd kelni másfél órát. A tésztából formázz hosszúkás kenyeret, és tedd egy kivajazott tepsibe. A tetejét vagdosd be, és szórd meg egy kis liszttel. Hagyd így is kelni fél órát. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, és süsd a kenyeret fél óráig. Vedd lejjebb a hőt 180 fokra, és süsd további fél órát.
Apró cipók
Hozzávalók 6 darabhoz:
- 15 dkg rozsliszt
- 10 dkg zabpehely
- 1 kiskanál só
- 1 evőkanál méz
- 3 dkg élesztő
- 25 dkg liszt
- liszt a nyújtáshoz
A rozslisztet meg a zabpelyhet keverd össze, sózd meg, majd szórd 3 dl forrásban lévő vízbe. Vedd le a tűzről, és hűtsd szobahőmérsékletűre. Fél deci vizet és a mézet langyosítsd meg, az élesztőt morzsold bele. A liszttel együtt 6-8 percig dagaszd, majd meleg helyen, letakarva 1 órán át pihentesd. Ezután formálj belőle hengert egy lisztezett deszkán, és azt vágd 6 részre. Csinálj belőlük kis cipókat, majd kikent tepsire rakd egymás mellé őket. Meleg helyen, letakarva körülbelül 40 percig keleszd. Előmelegített sütőben, magas lángon 15 perc alatt süsd ropogósra.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
A legropogósabb fehér kenyér
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 2 dkg friss vagy ennek megfelelő szárított élesztő
- 1 csapott evőkanál só
- 3 dl víz
A liszt felével alaposan keverd el az élesztőt - a frisset előbb kevés vízben fel kell oldani -, majd adj hozzá 2 dl vizet. A masszát letakarva hagyd állni egy éjszakán át, de legalább 8-12 órát. Minél tovább áll, annál jobb lesz. 8-12 óra múlva add hozzá a maradék hozzávalókat, és nagyon alaposan dagaszd ki a tésztát, legalább 15-20 percen át, de minél tovább dagasztod, annál jobb minőségű lesz a kenyér. Ezután keleszd jó kétszeresére a tésztát. Finoman gyúrd át, vedd kétfelé, készíts cipókat, és ismét keleszd kétszeresére. Közben melegítsd elő a sütőt, a cipókat kis vízzel megkenve told be, és süsd aranypirosra.
OLVASD EL EZT IS!
- olasz
- pizza
Isteni olaszos pizzák Jamie Olivertől
- olasz
- pizza
Az olasz pizzatészta receptje
- olasz
- pizza