Házi praliné a Szamos csokimesterének tanácsaival - Gasztroajándéknak is tökéletes

Ellestünk néhány trükköt, így még finomabb és szebb lesz a narancskrémes házi praliné.

Házi praliné
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mennyei krémmel töltött, házi praliné remek gasztroajándék bármilyen különleges alkalomra. Otthon is elkészítheted, csak türelemre és néhány bevált praktikára van szükség. Utóbbiakat a Szamos csokimesterétől, Haraszti Andortól a szaloncukor-készítő workshopon lestük el. Elmondása szerint a siker egyik kulcsa, hogy nagyon jó minőségű étcsokit vagy pasztillát válassz. Szükséged lesz egy maghőmérőre és lehetőség szerint egy márványlapra.

Házi praliné

Hozzávalók

  • 20 dkg étcsoki vagy pasztilla
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál narancslé
  • 1 késhegynyi fahéj
  • 0.5 db narancs
  • 0.5 dl tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A vajat rakd egy tálba, kis lángon kezdd melegíteni, majd frissen reszeld hozzá a narancs héját, add hozzá a cukrot, a tejszínt, a fahéjat és a narancslevet. Folyamatosan kevergetve olvaszd össze, majd hűtsd ki.

 

A nagyon jó minőségű étcsoki háromnegyedét tördeld kis darabokra, és tedd egy fémedénybe. Vízgőz fölött olvaszd meg: ha a csoki 40-45 fokos, temperáld. Ettől sem kell megijedned. Semmiképp ne hagyd ki ezt a műveletet, különben a praliné nem lesz fényes és roppanós.
 

A Szamos csokimestere szerint a legjobb, ha beszerzel hozzá egy márványlapot. Öntsd rá a csokit, majd mozgasd állandóan egy spatulával vagy kenőkéssel. Amikor besűrűsödik, és lehűl 31-32 fokosra, tedd egy tálba, és rakd hozzá a csoki maradék egyharmadát. Ha elolvad, kend ki vele a pralinéforma alját és oldalát. Tedd a hűtőbe körülbelül 20 percre, majd, ha megszilárdul, rakd a narancsos masszát egy nyomózsákba, és töltsd az üregekbe körülbelül kétharmadig. Fedd be a tölteléket a maradék csokival, és rakd a hűtőbe legalább egy órára. Ezt követően szedd ki a formákból.

Ha nem lesz időd pralinét készíteni, kóstold meg a Szamos manufaktúra kínálatát! A megszokott, klasszikus, marcipános szaloncukrok mellett mézes-narancsos, fehércsokoládé-krémes, karamell-vaníliás és sós-mandulás csokoládékrémes pralinékat is tehetsz a karácsonyfára.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük