Egyszerű, házi paradicsomszósz: tésztákra, húsokhoz is jól jön

Ezt a csodás aromájú, fűszeres paradicsomszószt az egész család imádja. Nincs benne semmi bonyolult, viszont legalább egy órát kell főzni.

hazi-paradicsomszosz-recept
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jó, ha mindig van kéznél zamatos paradicsomszósz, hisz kitűnő a különböző tésztákra, salátákhoz, sültekhez. A házinál pedig nincsen jobb, ráadásul most édes, szabadföldi paradicsomból is elkészítheted. Az egyik titka a lassú, hosszú ideig tartó főzés, a másik pedig a sok friss zöldfűszer. Még gazdagabb ízvilágot kapsz, ha chilivel is megbolondítod egy kicsit. 

Házi paradicsomszósz

Hozzávalók

  • 1.5 kg paradicsom
  • 1 dl extraszűz olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál cukor
  • 0.5 mokkáskanál bors
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál rozmaring
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomokat alaposan mosd meg, a szárakat és a zöld részeket vágd ki, és rakd lobogó vízbe. Hagyd benne három percig, majd tedd át jéghideg vízbe. Így könnyebben le tudod húzni a héjukat, majd pürésítsd botmixerrel. A vöröshagymát aprítsd fel, és az olívaolajon süsd üvegesre. Add hozzá a zúzott fokhagymát is, és azzal is süsd pár percig. Tedd hozzá a paradicsomot, majd amikor felforr, fűszerezd sóval, cukorral, borssal, rozmaringgal, oregánóval, bazsalikommal.
 

Kis lángon, többször megkavarva főzd körülbelül egy órán át. Amikor jól besűrűsödik, húzd le a tűzről. Amikor kihűl, rakd száraz, hűvös helyre. Amennyiben télre tennéd el, a szószt töltsd üvegbe, zárd le jól, állítsd fejre öt percre, és tedd száraz dunsztba. Ha kihűl, mehet a kamrapolcra. 
Az olasz konyha nagy kedvence a rizottó, ami  paradicsomszósszal ugyancsak isteni ebéd lehet.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük