A hagyományos alföldi gulyásleves receptje

Sűrű, szaftos egytálétel

Az alföldi pásztorélet jellegzetes fogása a mai napig a magyar konyha legismertebb étele.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy hétvégi lakomán nincs is jobb egy nagy tál forró és gazdag gulyáslevesnél, jó nagy karéj fehér kenyérrel.

Frissen főzött házi csipetkével az igazi, ha pedig szereted a csípős ízeket, azzal is nyugodtan gazdagíthatod.

Gulyásleves

Hozzávalók:

  • 70 dkg marhahús - lábszár vagy lapocka
  • 2 közepes méretű vöröshagyma
  • 4-5 darab kisebb krumpli
  • 4-5 közepes sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 közepes fej zeller
  • 1 teáskanálnyi őrölt kömény
  • 1 tv paprika
  • 1-2 közepes paradicsom
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanálnyi pirospaprika
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors
  • 1-2 babérlevél
  • zsiradék

Elkészítés ideje:

Két és fél óra.

Elkészítés menete:

A húst tisztítsd meg jó alaposan, és vágd nagyjából egységes méretű kockákra, majd tedd félre. A zöldségeket tisztítsd meg, darabold fel, a hagymát kockákra, a többit ízlés és hangulat szerint. Vegyél elő egy szép nagy leveseslábast, tedd bele a zsiradékot - a legízesebb akkor lesz, ha sertészsírból készíted -, majd fonnyaszd meg rajta a hagymát. Amikor szép üveges, öntsd fel egy deci vízzel, és keverd hozzá a pirospaprikát. 

Ha elfőtt a víz, add hozzá a húst a kömény társaságában, és pirítsd fehéredésig. Ha elérte ezt az állapotot, akkor add hozzá a paprikát, a paradicsomot és a babérlevelet, majd fedd le, és hagyd főni.

Amikor már nagyjából megpuhult a hús, akkor add hozzá a többi zöldséget, a fokhagyma és a petrezselyem kivételével, és annak függvényében, hogy mennyire szeretnél sűrű levest, két-három liter vízzel öntsd fel az egészet, és főzd így további 25-30 percig. Amikor ez letelt, reszeld bele a fokhagymát, darabold bele a petrezselymet, főzd fedő alatt további tíz percig, és már kész is vagy.

Ételek, amik melegítve is finomak

Egy jó adag gulyásleves szinte biztosan nem fogy el egyetlen étkezés során, de szerencsére melegítve is zseniális fogás, ahogy még pár hasonló étel is

7 étel, ami másnap még finomabb

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük