Így készül a szaftos, görög rakott tészta - Sok hússal, paradicsommal és feta sajttal

Az intenzív ízű, kiadós görög rakott tésztából kétszer is jóllakik a család.

Így készül a szaftos, görög rakott tészta - Sok hússal, paradicsommal és feta sajttal
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ez a csábító fogás három rétegből áll, a roppanós tésztából, a fűszeres, paradicsomos szószból és a besamelmártásból. Nehogy kihagyd belőle a fahéjat és a szegfűszeget, mert attól lesz különleges, és nagyon illik a szószba. A görög rakott tészta készülhet pennéből és makaróniból is.

Görög rakott tészta

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg tészta
  • 50 dkg darált hús
  • 40 dkg darabos paradicsom
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl vörösbor
  • 1 db babérlevél
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 db fahéj
  • 2 db szegfűszeg
  • bors

Tetejére

  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg feta sajt
  • 6 dkg liszt
  • 2 db tojássárga
  • 1 l tej
  • 1 csipet szerecsendió
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, majd rakd bele a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát. Süsd pirosra, rakd hozzá a zúzott fokhagymát és a húst, majd kevergesd fehéredésig. Tedd hozzá a paradicsomdarabokat, a pürét, a bort, ízesítsd a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a babérlevéllel az oregánóval, ízlés szerinti sóval és borssal. Kis lángon párold 25 percig.


A besamelhez egy nagyobb edényben olvaszd meg a vajat, majd add hozzá a lisztet, és kis lángon folyamatosan kevergesd. Amikor kezd pirulni, öntsd hozzá a meleg tejet, és főzd addig, amíg be nem sűrűsödik. Közben ne hagyd abba a kevergetést. Amikor leveszed a tűzről, mehet hozzá a tojássárgája, a só, a bors, a szerecsendió és a reszelt sajt fele. Keverd el jól, hogy a sajt elolvadjon benne.
 

A tésztát rakd bő, forrásban lévő vízbe, dobj hozzá kevés olajat, és főzd roppanósra körülbelül hét perc alatt. Ha kész, szűrd le, öblítsd le, és terítsd egy kevés zsiradékkal kikent tepsibe. Egyengesd rá a paradicsomos, húsos szószt, majd a besamelmártást, és szórd meg a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben süsd meg 40 perc alatt, vagy amíg szép piros nem lesz. Tálalás előtt várj legalább tíz percig, hogy szépen tudd szeletelni.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük