Sűrű, zamatos fügelekvár mézédes, friss fügéből: ezekkel a fűszerekkel a legfinomabb
Az édes, fűszeres fügelekvár egyedülálló ízével tökéletesen illik édes vagy sós ételekhez, így sütikhez, pogácsához, sajthoz, sőt kenyérre is.
A füge az egyik legédesebb gyümölcs, ami már nálunk sem számít kuriózumnak. Kényes gyümölcs, amit éretten érdemes megvásárolni, a fonnyadt, puha fügét azonban ne vedd meg. Könnyen isteni, fűszeres lekvárt készíthetsz belőle, amit aztán édes és sós ételek mellé is fogyaszthatsz.
Fűszeres fügelekvár
Hozzávalók
- 2 kg füge
- 1.2 kg cukor
- 0.5 dl citromlé
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- gyömbér
Elkészítés:
Az érett fügéket alaposan mosd meg, hámozd meg, a végeket távolítsd el, és rakd egy akkora lábosba, hogy a gyümölcsök kényelmesen elférjenek benne. Szórd rá a kétféle cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a gyömbért, öntsd hozzá a citrom levét, majd hagyd állni egy órát.
Pihentetést követően főzd körülbelül 50-60 percig. Alkalmanként keverd meg a lekvárt, mert könnyen leég. Amikor már jó sűrű, szedd sterilizált üvegekbe, zárd le légmentesen, és tedd plédek közé. Amikor az üvegek kihűlnek, pakold száraz, hűvös helyre.
A fügét érdemes sajttal is kipróbálni. A sós és az édes ízek csodás kombinációja ez a recept.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept