Így készítsd el a tökéletes húsvéti fonott kalácsot - Foszlós, és sokáig puha lesz a tészta

A húsvéti asztal elmaradhatatlan eleme a tökéletes fonott kalács, amit nem is olyan nehéz elkészíteni, mint azt sokan gondolják.

fonott-kalacs2
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A keresztény világ egyik legfontosabb ünnepe a húsvét, ami a negyvennapos böjtidőszak végét is jelenti. Ahogy a karácsonynak, úgy a húsvétnak is megvannak a saját hagyományai, ez pedig az ünnepi asztalra kerülő ételekre is igaz. Ha a húsvéti menüre gondolunk, mindenkinek a sonka, főtt tojás és torma jut eszébe, amihez elengedhetetlen kísérő a fonott kalács is, de utóbbit érdemesotthon elkészíteni a bolti változatok helyett, hiszen sokkal finomabb és foszlósabb lesz a végeredmény.

 

 

Akárcsak a többi hagyományos húsvéti ételt, a kalácsot is a böjt után, húsvét vasárnapján az asszonyok ünnepi kosárban és kendővel letakarva a templomba vitték, ahol a pap megszentelte a finomságokat. Régebben a kalácsot pászkának is nevezték, innen ered a pászkaszentelés elnevezés is, ami később már minden húsvéti étel megszentelésére vonatkozott. A kalácshoz más tradíciók is tartoznak: sok helyen a morzsáját a tyúkoknak szórják, amitől állítólag sokkal jobban tojnak, míg máshol a tűzbe dobják a megmaradt részeket, hogy a már eltávozottaknak is jusson az ünnepi finomságból.

És hogy miért pont kalács? Az ünnepre való tekintettel a kenyeret ezzel helyettesítették, és mivel ahány ház, annyi szokás, ezért van, ahol sósan, máshol édesen készítik a hagyományos fonott kalácsot. Most az édes kalács receptjét mutatjuk be.

Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók

  • 50 dkg búzafinomliszt
  • 6 dkg puha vaj
  • 2.5 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 db tojássárga
  • 1 zacskó porélesztő
  • 1 db tojás a kenéshez
  • 1 kávéskanálnyi
Recept idők

Elkészítés:

Fontos, hogy a konyhában mindig egyenletes hőmérséklet legyen, az elkészítés alatt nem érdemes szellőztetni, és a hozzávalókat is mind langyos állapotban kell felhasználni ahhoz, hogy tökéletes állagú legyen a tészta. Első lépésként a langyos tejben keverd el a cukrot és a porélesztőt. Ezután egy nagy tálba öntsd bele a lisztet, a tojássárgákat, a sót és a tejes keveréket. Kevergesd, gyúrd addig, amíg nagyobb massza lesz belőle, majd add hozzá a vajat is, amit és dolgozd a tésztához.

 

Amikor már jobban összeállt, és leválik az edény faláról, a tésztát tedd egy nyújtódeszkára, és kézzel dagaszd át alaposan. Akkor jó a tészta, ha nem kemény, de nem is ragad, és sima felületű. Ha megvan a tökéletes állag, tedd vissza a tálba, fedd le konyharuhával, majd pihentesd nagyjából 45 percig.

 

Amikor már szépen megkelt, vedd ki, és a nyújtódeszkán vágd annyi részre, ahány kalácsot szeretnél készíteni. A darabokat ezután oszd háromfelé, majd ezekből formázz görgető mozdulatokkal hengereket. A három részt fogd össze a tetejüknél, majd kezdd el fonni a kalácsot. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és letakarva ismét keleszd nagyjából 15 percig. Ezután kend meg tojással, majd előmelegített, 180 fokos sütőben süsd addig, amíg szép aranybarna lesz, körülbelül 40 percig.
A belül folyós csokis kalácsnak nem lehet ellenállni, főleg a gyerekek imádják. 

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük