5 szuper fánkvariáció
A fánk, bár úgy tűnik, nem a nagyi misztikus varázslataként kerül az asztalra. Akkor is elkészítheted, ha még nem vagy túl gyakorlott a konyhában.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Beindul a D-vitamin-termelődés, és javítja a közérzetet: töltődj fel bioszoláriummal télen is! (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Egy átlagos nő feküdt le a kamerák elé, de valaki más kelt fel »

Zsírégető séta otthon: napi 12 perc mozgással már látható lesz a változás »

Csodás őszi esküvői dekorok erdei bogyókkal - Ez is lehet romantikus »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Farsangi fánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • fél liter tej
  • 6 tojás sárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 7 dkg vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál rum
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • olaj a sütéshez

Az élesztőt morzsold szét, majd cukorral elkevert, pohárnyi langyos tejben oldd fel, majd letakarva futtasd fel, vagyis várd meg, amíg buborékos lesz. Közben az átszitált lisztet tedd egy nagy tálba.

A közepébe öntsd a felfutott élesztőt, a tojássárgákat, a rumot és a sót, valamint a megmaradt tejet. A tésztát addig gyúrd, amíg hólyagossá válik. Ekkor add hozzá a puha vajat is. Formálj belőle cipót, és liszttel meghintett tálba rakva, a tetejét is belisztezve, majd letakarva keleszd addig, míg duplájára nem nő. Lisztezett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra, és lisztbe mártott szájú pohárral szaggass belőle fánkokat. A kerek tésztácskákat pihentesd még negyed órát. Forrósíts olajat egy nagy lábosban, majd süsd meg a fánkokat. Az egyik felét fedő alatt süsd, majd a másikat fedő nélkül. Kínáld baracklekvárral, porcukorral.

Görög fánk

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 2 dl víz
  • fél teáskanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • fél teáskanál reszelt narancshéj
  • 20 dkg liszt
  • 3 tojás
  • olaj a sütéshez

Hozzávalók a sziruphoz:

  • 30 dkg cukor
  • 4 dl víz
  • fahéj
  • 1 evőkanál citromlé

Tedd a vajat egy serpenyőbe. Keverd el a vízzel, a sóval, a cukorral és a narancshéjjal, majd forrald fel. Add hozzá az összes lisztet, és keverd simára. Melegítsd addig állandó keverés mellett, míg a tészta el nem válik az edény falától. Ekkor vedd le a tűzről, és hűtsd langyosra. Add hozzá a tojásokat, ezután keverd simára. Bő, forró olajban süsd meg a fánkokat, amit előtte szaggass teáskanálnyi darabokra. Gyakran forgasd. Akkor van kész, ha a felülete aranysárga, és az olaj színén lebeg. Ekkor vedd le a tűzről, tartsd az olajban 1 másodpercig, majd nedvszívó papíron csepegtesd le. Készítsd el a szirupot: forrald össze a cukrot a vízzel és a citromlével 10 percig. Ekkor az elkészült szirupot öntsd a fánkra, hintsd meg fahéjjal, és melegen tálald.

Egérke

Hozzávalók 4 személyre:

  • fél liter tej
  • 50 dkg liszt
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 6 tojás
  • olaj
  • fahéj, porcukor a tálaláshoz

A tejet csipetnyi sóval meg a cukorral ízesítsd, forrald fel, és állandóan kevergetve lassan öntsd bele a lisztet. Vedd le a tűzről, és tovább keverve egyenként dolgozd el benne a tojásokat. Olajba mártogatott kanállal a tésztából szaggass gömböket. Ropogós pirosra süsd a megforrósított olajban. Fahéjas porcukorral meghintve tálald.

Forgácsfánk

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 3 tojás sárgája
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál rum
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi só, olaj a sütéshez

A tetejére:

  • 2 evőkanál lekvár
  • 1 evőkanál rum

A tojássárgákat a porcukorral keverd ki, majd add hozzá a tejfölt, a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Sózd meg, majd add hozzá a lisztet, és dolgozd össze. A tésztából formázz cipót, és nyújtsd ujjnyi vastagra, majd vágj belőle kis hurkákat. A rudacskákat vagdosd be, ettől lesz forgácsos, majd bő forró olajban süsd ki. Rummal kikevert lekvárral tálald.

Krumplifánk

Hozzávalók 2-4 személyre:

  • 25 dkg burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dkg zsír
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • olaj
  • 1 kiskanálnyi cukor

A krumplit főzd meg héjában, majd hámozd meg, és törd át. Dolgozd
össze a liszttel, tojássárgával, zsírral, sóval és a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. A tésztát liszttel meghintett deszkán nyújtsd
ujjnyi vastagra, és belisztezett pogácsaszaggatóval darabold fel.
A kiszaggatott fánkocskákat meleg helyen keleszd meg 1 óra alatt. A fánkokat bő, forró olajban süsd pirosra. Ezt a fánkot édesen és sósan is fogyaszthatod.

Blog.hu ajánló