Különleges epres hajtogatott pite serpenyőben sütve - A franciák kedvence

Az epres hajtogatott pitéért a legnagyobb kánikulában is megéri bekapcsolni a sütőt.

Epres hajtogatott pite
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A galette nem más, mint rusztikus, omlós tészta sok gyümölccsel. Abban tér el a hagyományos pitétől, hogy a szélét be kell hajtani. Amellett, hogy nagyon finom, rendkívül mutatós is. Serpenyőben sütve pedig igazán trendi. 

A galette tésztája roppant egyszerű, nem szükséges hozzá sem sütőpor, sem élesztő. Lekvárral megkenve, eperrel megszórva mennyei nyári desszert. Langyosan a legfinomabb, főleg, ha fagyit is kínálsz hozzá.

Epres hajtogatott pite

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál hideg víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

A töltelékhez

  • 35 dkg eper
  • 4 evőkanál eperlekvár
  • barna cukor

A kenéshez

  • 1 tojás

A lisztet keverd össze a sóval, a vaníliás cukorral, majd gyors mozdulatokkal morzsold össze a hideg, darabokra vágott vajjal. Ha jó morzsalékos, kanalanként rakd hozzá a tejfölt és a vizet, majd gyúrd össze. Akkor jó, ha fényes, sima és könnyen nyújtható. Ha szükséges, adj még hozzá egy evőkanál tejfölt. Csomagold folpack fóliába, és tedd egy órára a hűtőbe, hogy könnyebben tudj majd vele dolgozni.

Pihentetést követően a tésztát gyúrd át, és nyújts belőle egy körülbelül fél centi vastag kört. Rakd át egy sütőpapírra, majd kend meg az eperlekvárral úgy, hogy a szélén hagyj két-három centi üres helyet. Halmozd rá a megmosott, darabokra vágott epret, és szórd meg barna cukorral. Tedd a serpenyőbe, a szélét hajtsd fel, és kend meg a villával felvert tojással. Told előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd meg 20 perc alatt.

Ezt is szeretjük