A nagyiféle eperlekvár receptje - Bevált praktikák a befőzéshez
A házi eperlekvár változatosan felhasználható: feldobja a sütiket, a palacsintát vagy a reggeli kenyeredet.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Beindul a D-vitamin-termelődés, és javítja a közérzetet: töltődj fel bioszoláriummal télen is! (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Csodás őszi esküvői dekorok erdei bogyókkal - Ez is lehet romantikus »

4 tipikus vásárlási hiba, amitől tele a szekrény, még sincs mit felvenned »

Széles csípő, nagy popsi: így öltözz ősszel, ha nőies körte alakod van »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha már nem győzöd szedni az epret a kertedben, esetleg elfogadható áron kapsz a piacon, érdemes belőle lekvárt főzni. A cukor mennyisége eltérő lehet, ha édesebb a gyümölcs, kevesebb kell bele. 

Minél sűrűbb lekvárt szeretnél, annál tovább kell főzni. Felbontás után mindenképpen tartsd a hűtőben. Ha biztosra akarsz menni, lezárás előtt rakj szalicilt minden üveg lekvár tetejére.

Eperlekvár recept

Hozzávalók:

  • 2 kg eper
  • 70 dkg cukor
  • 1 citrom leve

Elkészítés ideje: 2 óra

Az epret áztasd tíz percre hideg vízbe, majd csapvíz alatt öblítsd le jó alaposan. Távolítsd el a szárát, vágd kettő-négy részre, és tedd egy nagyobb tálba vagy lábosba. Szórd rá a cukrot, és hagyd állni egy éjszakán át. Főzés előtt botmixerrel pépesítsd ízlés szerint, és nyomd rá a citrom levét. Kis lángon főzd addig, amíg kellően besűrűsödik, illetve elfő a habja. Közben többször kevergesd meg fakanállal. Ha egy tányérra cseppentesz kevés lekvárt, és nem folyik szét, akkor biztosan elkészült.

Közben az üvegeket és a kupakokat mosd el, akár ki is főzheted. Amikor a lekvár kezd sűrűsödni, állítsd egy tepsibe, rakd bele az üvegeket, és önts alájuk vizet. Kezdd melegíteni, majd szedd tele mindegyiket lekvárral. Jól zárd le, és fordítsd fejjel lefelé legalább 5 percre. Takard be plédekkel, és hagyd addig a dunsztban, amíg ki nem hűlnek. 

Blog.hu ajánló