Egy tál dödölle

Így készítsd, ha ennél belőle

A dödölle nem egy fogyókúrás fogás, ugyanakkor akár húsokhoz köretként, de önmagában, tejföllel meglocsolva is igazán finom.

Nyereményjáték

Nyerj luxuskozmetikumokat egy pár Hollóházi Porcelán fülbevalóval!

Nyerj közel 15 000 forint értékű, Natics prémium kozmetikumokat!

összesen 2 db játék

Ez is érdekelhet

Az utazás legfontosabb kelléke, és nem csak a fotózás miatt - Ezerszer könnyebb így nyaralni (x)

Milyen színű a szemed? Mutatjuk, melyik ékszer emeli ki legjobban a tekinteted

Az iskolakezdési stressz jelei a gyereknél - Így segíthetsz neki csökkenteni a feszültséget

Arany cipő, ezüst szoknya - 3 tipp, hogyan viseld a metálfényű ruhadarabokat

Neked mennyit ér 2 élet? Jótékonysági licit indult Erika és Jázmin megsegítésére!

beauty and style

Festékbe mártotta a fehér ruhát: gyönyörű lett a végeredmény »

Házi arcpakolás aknéra és fekete mitesszerre: az aktív szén mindent kipucol »

Nincs több pucérkodás: a Pirelli naptár új dologgal készül 2018-ra »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A régi szegény magyar étele volt a dödölle, hiszen minden szükséges hozzávalót megtermelt a háznál. Akkoriban ez mindennapos ételnek számított, de manapság sokan már csak a magyar mondókából ismerik.

Éliás és Tóbiás után szabadon: tudd meg, hogy készül a dödölle, és egyél belőle. Elkészítése igazán egyszerű, ráadásul nagyon laktató étel, amit akár magában, akár köretként is felhasználhatsz.

Zalai dödölle

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • liszt
  • olaj

A krumplit pucold meg, vágd karikákra, és tedd egy lábosba. Annyi vízzel öntsd fel, ami éppen ellepi, és főzd meg.

A vízzel együtt törd össze a kész krumplit, és keverj hozzá annyi lisztet, hogy a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát kapj. Ha elkezd rotyogni, akkor zárd el alatta a tüzet. A hagymát aprítsd fel, és olajon süsd pirosra. Egy evőkanalat márts a hagymás olajba, és segítségével szaggasd ki a dödölléket.

Egy másikat szintén márts bele, és nyomkodd le a dödöllék tetejét. Tedd őket egy jénai tálba, és előmelegített sütőben süsd ropogósra.

Túrós dödölle

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
  • 2 fej vöröshagyma
  • olaj

A krumplit pucold meg, kockázd fel, és sós vízben főzd meg. Szűrd le a krumplit, majd törd össze. Keverd hozzá a lisztet. Ha sűrű, akkor a főzőléből önts hozzá.

A vöröshagymát aprítsd fel, és olajon pirítsd meg. Két hagymás masszába mártott evőkanál segítségével szaggasd ki a dödölléket, és tedd őket egy tepsibe. Előmelegített sütőben pirítsd meg. Hagyd kicsit kihűlni, majd tálaláskor a tetejére tegyél túrót, tejfölt.

Szalonnás dödölle

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg szalonna
  • 8 krumpli
  • 3 dl tejföl
  • 3 fej vöröshagyma

A meghámozott, felkockázott krumplit annyi vízben főzd meg, ami éppen ellepi. A szalonna zsírját süsd ki, majd dinszteld meg rajta a felaprított hagymát. Amikor a krumpli puha, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd. Annyi lisztet szórj rá, míg összeálló masszát nem kapsz.

A hagymás-szalonnás zsírral kenj ki egy tepsit, és a maradék zsírba mártva szaggasd ki a dödöllét. Ami megmaradt, azt a tetejére locsold rá. Végül előmelegített sütőben süsd készre. Tálaláskor locsold le tejföllel.

Pöttyös dödölle

Hozzávalók:

  • 1,5 kg krumpli
  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg köles
  • 5 fej vöröshagyma
  • 1 dl olaj

A krumplit hámozd meg, darabold fel, és annyi vízben főzd puhára, ami éppen ellepi. Az apróra vágott hagymát fél deci olajon pirítsd meg. A kölest pici olajon pirítsd meg, öntsd fel kevés vízzel, párold puhára, végül keverd a hagymához.

A krumplit törd össze, és keverd bele a lisztet. Ha a massza sima, kanállal szaggass galuskákat, forgasd meg a köleses olajban, és tedd őket tepsibe. Előmelegített sütőben süsd készre.

Leadképünk a No salty weboldalról származik.

OLVASD EL EZT IS!

prosza
  • krumpli
  • saláták, zöldséges ételek

Tócsnireceptek

Blog.hu ajánló