Egy tál dödölle
Így készítsd, ha ennél belőle
A dödölle nem egy fogyókúrás fogás, ugyanakkor akár húsokhoz köretként, de önmagában, tejföllel meglocsolva is igazán finom.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Kiegyensúlyozott otthonod lehet egyetlen kiegészítőtől - A titok a színben és mintában van (x)

16 ezer magnókazettát gyűjtöttek, és valami elképesztőt csinálnak belőle – Ettől leesik az állad! (x)

Tökéletesen hullámos hajad lesz 15 perc alatt, ha így göndöríted be (x)

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Kocsis Korinna szupermodell elárulta mindig gyönyörű barna bőrének titkát (x)

beauty and style

5 divatos kabátfazon, ami karcsúsít, és elfedi a pocakot »

Tüntesd el a mitesszereket egy fogkefével - Gyors és hatásos trükk »

Bundás, meleg szobacsizma házilag, varrás nélkül - Imádni fogod! »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A régi szegény magyar étele volt a dödölle, hiszen minden szükséges hozzávalót megtermelt a háznál. Akkoriban ez mindennapos ételnek számított, de manapság sokan már csak a magyar mondókából ismerik.

Éliás és Tóbiás után szabadon: tudd meg, hogy készül a dödölle, és egyél belőle. Elkészítése igazán egyszerű, ráadásul nagyon laktató étel, amit akár magában, akár köretként is felhasználhatsz.

Zalai dödölle

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • liszt
  • olaj

A krumplit pucold meg, vágd karikákra, és tedd egy lábosba. Annyi vízzel öntsd fel, ami éppen ellepi, és főzd meg.

A vízzel együtt törd össze a kész krumplit, és keverj hozzá annyi lisztet, hogy a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát kapj. Ha elkezd rotyogni, akkor zárd el alatta a tüzet. A hagymát aprítsd fel, és olajon süsd pirosra. Egy evőkanalat márts a hagymás olajba, és segítségével szaggasd ki a dödölléket.

Egy másikat szintén márts bele, és nyomkodd le a dödöllék tetejét. Tedd őket egy jénai tálba, és előmelegített sütőben süsd ropogósra.

Túrós dödölle

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
  • 2 fej vöröshagyma
  • olaj

A krumplit pucold meg, kockázd fel, és sós vízben főzd meg. Szűrd le a krumplit, majd törd össze. Keverd hozzá a lisztet. Ha sűrű, akkor a főzőléből önts hozzá.

A vöröshagymát aprítsd fel, és olajon pirítsd meg. Két hagymás masszába mártott evőkanál segítségével szaggasd ki a dödölléket, és tedd őket egy tepsibe. Előmelegített sütőben pirítsd meg. Hagyd kicsit kihűlni, majd tálaláskor a tetejére tegyél túrót, tejfölt.

Szalonnás dödölle

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg szalonna
  • 8 krumpli
  • 3 dl tejföl
  • 3 fej vöröshagyma

A meghámozott, felkockázott krumplit annyi vízben főzd meg, ami éppen ellepi. A szalonna zsírját süsd ki, majd dinszteld meg rajta a felaprított hagymát. Amikor a krumpli puha, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd. Annyi lisztet szórj rá, míg összeálló masszát nem kapsz.

A hagymás-szalonnás zsírral kenj ki egy tepsit, és a maradék zsírba mártva szaggasd ki a dödöllét. Ami megmaradt, azt a tetejére locsold rá. Végül előmelegített sütőben süsd készre. Tálaláskor locsold le tejföllel.

Pöttyös dödölle

Hozzávalók:

  • 1,5 kg krumpli
  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg köles
  • 5 fej vöröshagyma
  • 1 dl olaj

A krumplit hámozd meg, darabold fel, és annyi vízben főzd puhára, ami éppen ellepi. Az apróra vágott hagymát fél deci olajon pirítsd meg. A kölest pici olajon pirítsd meg, öntsd fel kevés vízzel, párold puhára, végül keverd a hagymához.

A krumplit törd össze, és keverd bele a lisztet. Ha a massza sima, kanállal szaggass galuskákat, forgasd meg a köleses olajban, és tedd őket tepsibe. Előmelegített sütőben süsd készre.

Leadképünk a No salty weboldalról származik.

OLVASD EL EZT IS!

prosza
  • krumpli
  • saláták, zöldséges ételek

Tócsnireceptek

Blog.hu ajánló