Így készül az eredeti csirke tikka masala

Szaftos és fűszeres

A keleti ízeket nem lehet nem szeretni, végtelen változatosak, és egytől egyig ínycsiklandóak.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyömbér, a koriander, a római kömény és a kurkuma a legtöbb indiai ételben megtalálhatóak, ezek adják a jellegzetes ízeket, amiknek képtelenség ellenállni, és ezektől lesz ez a fogás is olyan, amiből mindenki kér majd repetát.

A tikka masala csirke az egész világon elterjedt fogás, ennélfogva kismillió receptet találhatsz, amik mind-mind máshogy készülnek - találd meg az ízlésednek leginkább megfelelő változatot!

Tikka masala csirke

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell, vagy csirkecombfilé

A páchoz:

  • 4 dl joghurt
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbér
  • 2 teáskanálnyi őrölt szerecsendió
  • 5 csapott evőkanálnyi őrölt római kömény
  • 5 csapott evőkanálnyi őrölt koriander
  • 3 teáskanálnyi őrölt fahéj
  • 1 csapott evőkanálnyi frissen őrölt bors
  • 2-3 teáskanálnyi őrölt fekete kardamom
  • ízlés szerint csípős paprikapor, vagy paprikakrém

A szószhoz:

  • fél citrom
  • 2 dl joghurt
  • 4-5 nagyobb vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbér
  • 1 evőkanálnyi egész római kömény
  • 1 csapott evőkanálnyi őrölt koriander
  • 1 csapott evőkanálnyi őrölt kurkuma
  • 5 gramm garam masala - nagyobb áruházakban, keleti fűszereket értékesítő boltokban megtalálható
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom
  • 3 dl paradicsomszósz
  • ízlés szerint csípős paprikakrém
  • olaj

Elkészítés ideje:

70 perc + a pácolás

Elkészítés menete:

A húst tisztítsd meg jó alaposan, és vágd egységes méretű darabokra, majd tedd egy tálba. A pác összetevőit keverd jó alaposan össze, a fokhagymát törd vagy reszeld a többiekhez, majd jó alaposan forgasd meg ebben a keverékben a húst, fóliázd le, és tedd egy éjszakára, de legalább öt-hat órára a hűtőbe. Miután ez az idő letelt, két választásod van, az egyik az, hogy külön megsütöd a húst és külön elkészíted a szószt, a másik, hogy elkészíted a szószt, és abban főzöd készre a húst.

Mindkét megoldás finom, érdemes mindkettőt kipróbálni. Ha megsütöd, melegítsd elő a sütőt 180 fokra, tedd be grillrácson a húsokat, készíts alájuk egy tepsit, ami majd felfogja a szószt, és süsd 15-20 perc alatt készre a húsokat. A szószt pedig készítsd el ugyanúgy, ahogy az egyben főzésnél, itt jön a leírása.

A szószhoz készíts elő mindent, a hagymákat kockázd apróra, a citrom levét facsard ki egy tálkába, aztán kezdődhet a főzés. Egy mélyebb lábasban hevíts olajat, fonnyaszd meg benne a hagymát. Ha már szép üveges, add hozzá a gyömbért, majd egy perc múlva mehet hozzájuk a római kömény, aztán a koriander, kurkuma, garam masala is, keverd át jó alaposan, majd fél deci vízzel öntsd fel.

Add most hozzá a paradicsomokat, és készíts oda egy pohár - három deci - vizet, amit körülbelül negyed óra alatt apránként adagolj hozzá. Ha külön sütötted a húst, akkor csak kevergetned kell, ha pedig most adod hozzá, akkor már teheted is bele, keverd el jó alaposan, és főzd készre 20-25 perc alatt. A joghurtot csak a legvégén tedd bele, pár keverés után már le is veheted a tűzről.

Könnyed fogások csirkéből

A csirke mindenki kedvence, ezerféleképp készítheted, most a nyári, könnyed megoldásokat gyűjtöttük össze.

A legfinomabb nyári csirkés ételek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük