Hagyományos cigánypecsenye vasárnap ebédre

A fokhagymás, pirospaprikás, szaftos hús minden magyar háztartásban kedvelt fogás.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Igazán ízes, zamatos cigánypecsenyéd akkor lesz, ha előző este bepácolod, de ha erre nincs időd, nos, azért akkor sem lesz olyan rossz a végeredmény.

Ha van otthon félretéve lecsó, próbáld ki azzal feldobva is!

Cigánypecsenye

Hozzávalók:

  • 6 nagy szelet sertéstarja
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanálnyi liszt
  • 1 evőkanálnyi pirospaprika
  • 20 dkg zsírosabb szalonna
  • só, frissen őrölt bors
  • olaj

Elkészítés ideje:

50 perc.

Elkészítés menete:

A cigánypecsenye nem bonyolult étel, ha most állsz először tűzhely előtt, akkor sem fog problémát okozni. A hússzeleteket egy picit klopfold ki, de ne verd papírvékonyra, tényleg csak párszor ütögesd meg, majd ejts minden szelet oldalán néhány félcentis vágást - ez arra lesz jó, hogy a forró zsíron sütéskor nem fognak a hús szélei felkunkorodni. Ha ez kész, a fokhagymát törd egy kis tálkába, önts hozzá olajat. A hússzeleteket sózd be, majd dörzsöld át jó alaposan a fokhagymás keverékkel. Ha ezzel megvagy, fedd le az egészet, és tedd a hűtőbe egy éjszakára vagy rövidebb időre. Miután letelt a pácolásra szánt idő, vedd ki a húsokat a hűtőből.

A paprikát keverd el a liszttel, és ebben forgasd meg a húsokat. A szalonnát szeleteld fel és vagdosd be, majd egy serpenyőben süsd ki a zsírját, aztán tedd félre szalvétára a pirult szeleteket.

A zsíron pirítsd meg a hússzeleteket, nagyjából három-három perc kell majd mindkét oldalának, ezután ezeket is vedd ki. Ha mindezzel végeztél, az edénybe, amiben pirítottad a húsokat, tégy annyi vizet, amennyi éppen ellepi majd őket, tedd vissza a tűzre és fedő alatt párold puhára a húsokat, nagyjából a főzés vége előtt öt perccel pedig tekerj rájuk egy kis borsot.

Klasszikus desszertek a fűszeres hús után

Egy zsíros, nehéz és laktató fogás után muszáj enni valami isteni édességet, válogass a száz évvel ezelőtti receptek közül!

Kedvenc sütemények a századfordulóról: 100 éve is imádták

Nézegess képeket!

Elolvasom

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük