Bográcsos székelykáposzta receptek

Eleged van a paprikás krumpliból? Ismerkedj meg a székelykáposzta bográcsos változataival, hiszen lassan itt a kerti partik szezonja.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A székelykáposztát nem csupán a tűzhelyen, de bográcsban is elkészítheted. Sőt, így talán még finomabb is, mint a sima házi változat. Tudd meg, hogy vidéki háziasszonytársaid mivel lepik meg vendégeiket, és próbálkozz meg te is mesés receptjeinkkel.

16 fortély a tökéletes húshoz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Egy szelet ropogós, friss kenyérrel tálalva az ízek mennyországában érezheted magad.

Bográcsos székelykáposzta

Hozzávalók:

  • 3,5 kg savanyú káposzta
  • 3 kg lapocka
  • 50 dkg hagyma
  • 1 pár kolbász
  • 5 evőkanál fűszerpaprika
  • olaj
  • tejföl
  • bors

Önts olajat a bogrács aljába, majd az apróra vágott vöröshagymát dinszteld meg. Szórd bele a pirospaprikát, a kockára vágott húst, és öntsd fel némi vízzel. Készíts belőle pörköltet, közben öntsd fel még vízzel. Ízesítsd sóval, borssal.

A kolbászt karikázd fel, és amikor a hús puha, keverd hozzá. A káposztát attól függően, hogy mennyire savanyú, mosd át egyszer-kétszer, és öntsd a húsra. Így főzd még nagyjából 15-20 percig. Tálaláskor ízlés szerint tegyél bele tejfölt, és már fogyaszthatod is.

Tejfölös székelykáposzta bográcsban

Hozzávalók:

  • 2 kg savanyú káposzta
  • 1,5 kg sertéslapocka
  • 8 dl tejföl
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 merőkanál pirospaprika
  • 1 dl olaj

Az olajat öntsd bele a bográcsba, és párold üvegesre a felaprított vöröshagymákat. Szórd meg pirospaprikával, majd öntsd rá a kockára vágott lapockát. Öntsd fel vízzel, majd sózd meg, és főzd addig, amíg a hús megpuhul. A kimosott savanyú káposztát keverd hozzá, és főzd nagyjából 30 percig. Ekkor keverd bele a tejfölt is, és néhány percig főzd együtt, hogy jól összeérjenek az ízek.

Szalonnás székelykáposzta

Hozzávalók:

  • 1,5 kg bontott disznócsülök
  • 1,5 kg hordós káposzta
  • 25 dkg erdélyi szalonna
  • 5 evőkanál pirospaprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • majoránna
  • bors

A vöröshagymát és a fokhagymát szeleteld fel. A csülköt és a szalonnát kockázd fel. A szalonna zsírját süsd ki a bográcsban, majd önts hozzá még olajat, és dinszteld meg a hagymát. Tedd rá a húst, és folytonos kavarás mellett süsd kifehéredésig. Húzd el a bográcsot a tűz fölül, és a fokhagymát, valamint a pirospaprikát szórd rá. A már előre kimosott káposztát is tedd bele, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és tedd vissza a tűz fölé. Forrald fel, és közben ízesítsd majoránnával, sóval, borssal ízlésed szerint. Addig főzd, míg a hús egészen megpuhul, és már tálalhatod is.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Lecsós székelykáposzta

Hozzávalók:

  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 1,5 kg comb
  • 6 dl tejföl
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál vaj
  • 3 paprika
  • 3 paradicsom
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 mokkáskanál őrölt köménymag
  • 1 dl olaj

A húst kockázd fel. A felaprított vöröshagymát az olajon dinszteld meg. Szórd rá a kockára vágott húst, és hirtelen süsd meg. Szórd meg pirospaprikával, és öntsd fel fél liter vízzel. Főzd félpuhára, majd keverd hozzá a káposztát. A paprikát szeleteld fel, a csumáját szedd ki. A paradicsomot karikázd fel. A tejfölt a liszttel és körülbelül fél deci vízzel keverd simára. Amikor a hús és a káposzta is puha, akkor tedd bele a zöldségeket, és tejfölös masszával habard be. Forrald össze, és már fogyaszthatod is.

Ezt is szeretjük