Birsalmás, szegfűszeges piskóta édesanyám tippjeivel - Ez az egyik specialitása
A piacon rengeteg a birsalma, melyből könnyen és gyorsan csodás piskótát készíthetsz.
A birsalma nyers fogyasztásra nem igazán alkalmas, édességekbe viszont annál jobb. Tökéletes palacsintába, rétesbe, lekvárnak, és könnyű, vajas piskóta is készülhet vele. Már sütés alatt kellemes illat lengi be az egész lakást, alig bírod majd kivárni, míg a tészta legalább langyosra hűl. Mivel a birsalma lassan puhul, érdemes előre megfőzni.
Birsalmás piskóta
Hozzávalók 16 személyre
Tésztához
- 30 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 3 db tojás
- 0.5 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- szegfűszeg
Birsalmás keverékhez
- 3 db birsalma
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál cukor
- szegfűszeg
Elkészítés:
A birsalmát mosd meg, hámozd meg egy éles késsel, és vágd kisebb darabokra. Rakd annyi vízbe, amennyi ellepi, tegyél hozzá szegfűszeget, cukrot és vaníliás cukrot, majd főzd 10-15 percig. Közben a puha vajat keverd habosra a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával. Szitáld bele a sütőporral és szegfűszeggel vegyített lisztet. Végül forgasd hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Öntsd a csomómentes masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kicsit egyengesd el. Előmelegített sütőben süsd körülbelül fél órán át. Közben ne nyitogasd a sütőajtót, mert a tészta visszaeshet. Amikor a piskóta kezd elválni az edény falától, és szép aranybarna, szúrj bele egy tűt. Ha az nem lesz ragacsos, elkészült. Vedd ki a sütőből, ha kihűl, porcukorral megszórva tálald.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept