Baklavareceptek egyenesen Törökországból

A hagyományos török édesség nem nélkülözi a kalóriát, de az ízek miatt érdemes elfeledkezni erről.

Nyereményjáték

Nyerd meg a Juno mesél című tündéres mesekönyvet! Minden kislány kedvence lesz

Nyerj luxuskozmetikumokat egy pár Hollóházi Porcelán fülbevalóval!

Nyerj közel 15 000 forint értékű, Natics prémium kozmetikumokat!

összesen 3 db játék

Ez is érdekelhet

Az utazás legfontosabb kelléke, és nem csak a fotózás miatt - Ezerszer könnyebb így nyaralni (x)

Milyen színű a szemed? Mutatjuk, melyik ékszer emeli ki legjobban a tekinteted

Az iskolakezdési stressz jelei a gyereknél - Így segíthetsz neki csökkenteni a feszültséget

Arany cipő, ezüst szoknya - 3 tipp, hogyan viseld a metálfényű ruhadarabokat

Neked mennyit ér 2 élet? Jótékonysági licit indult Erika és Jázmin megsegítésére!

beauty and style

Ez a giccses ékszercsoda lesz az ősz slágere a Gucci szerint »

Ne a nőt, a hátteret figyeld! Amikor nem a modell, hanem a környezet az érdekes »

Ez lesz az egyik legdivatosabb minta? Pedig nem az ősz jutna róla eszedbe »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A baklava török édesség, de nem muszáj lemenned a kedvenc török éttermedbe ahhoz, hogy megehess egy adagot. Otthon is bátran megsütheted, mert igazán egyszerű elkészíteni.

Ha szereted a nagyon cukros, mézes, édes desszerteket, akkor próbáld ki többi receptünket is! Igazán különlegesek, illetve rendkívül finomak, így akár vendégváróként is megállják a helyüket.

Baklava

Hozzávalók:

  • 50 dkg rétestészta
  • 3 dl olvasztott vaj
  • 2 csésze finomra vágott dió
  • 2 evőkanál méz
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 csésze finomra vágott mandula
  • negyed csésze cukor
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • víz

Hozzávalók a sziruphoz:

  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg méz
  • 3 szegfűszeg
  • 2,5 dl víz
  • 2,5 dl citromlé
  • 1 kis darabka fahéj

Egy tepsit vajazz ki, fektess az aljára kilenc réteslapot, és kend meg őket vajjal. A diót a mandulával, a cukorral, valamint a fahéjjal és a szegfűszeggel keverd össze, és a felét öntsd a rétegek tetejére. Fedd be két réteslappal, kend meg ezeket is vajjal, és szórd rá a diós keverék másik felét. A maradék réteslapokat vajjal megkenve fektesd a tetejére. Rombusz alakban szúrd meg a felső réteget, és egy kenőecsettel hints a tetejére vizet. Előmelegített sütőben süsd fél órát, majd emeld a hőfokot magasabbra, és még ugyanennyi ideig süsd.
A sziruphoz való hozzávalókat keverd össze egy kisebb lábosban, utána főzd össze. Amikor a sütemény elkészült, vedd ki a sütőből, vágd fel a rombuszvonalak alapján, és kend meg a kihűlt sziruppal. Hagyd állni néhány órát tálalás előtt.

Törökmézes nápolyi

Hozzávalók:

  • 30 dkg cukor
  • 25 dkg dió
  • 15 dkg méz
  • 4 tojásfehérje
  • 2 dl víz
  • 1 citrom leve
  • nápolyi lapok

A vizet és a cukrot keverd össze, és főzz belőle szirupot. Keverd hozzá a mézet, add hozzá a citromlevet és a diót is. A tűzről levéve addig keverd, míg vastagabb lesz. A tojásfehérjéből verj kemény habot, és keverd a masszához. Öntsd egy nápolyi lapra, egyengesd el, és helyezz rá egy másik lapot. Kicsit nyomogasd le, hogy jól összetapadjon, majd, ha kihűlt, vizes késsel darabold fel.

Flódni

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 dl fehérbor
  • szilvalekvár

Hozzávalók a mákos töltelékekhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor
  • reszelt narancshéj

Hozzávalók az almás töltelékhez:

  • 1 kg omlós alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl fehérbor
  • fahéj

Hozzávalók a diós töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 2 dl fehérbor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt narancshéj

A lisztbe morzsold bele a vajat. Gyúrd össze a cukorral, a tojássárgájával és a fehérborral. Fóliába csomagold bele, és amíg a tölteléket készíted, tedd hűtőbe.
Az almát reszeld le. Keverd össze a cukorral, a fehérborral, és ízesítsd fahéjjal. A mákot forrázd le a borral. Add hozzá a cukrot, a mazsolát, a vajat, és reszeld bele a narancshéjat. A diós tölteléket ugyanilyen módon készítsd el.

Egy magas falú tepsibe tegyél sütőpapírt. A tésztát szedd öt egyenlő részre, és vékonyra nyújtsd ki. Fektesd az elsőt a tepsibe, majd kend rá a mákos tölteléket. Ezután ismét tegyél rá egy tésztalapot, és kend rá az almás tölteléket. Újra tésztalap és diótöltelék. Még egy tésztalapot teríts rá, és tegyél rá szilvalekvárt. Végül tedd rá az utolsó tésztalapot is. A tetejét szurkáld meg villával. Süsd aranybarnára.

Görög grillázs

Hozzávalók:

  • 2 csésze szezámmag
  • 1 csésze cukor
  • 1 csésze méz

A szezámmagot folytonos kevergetés mellett pirítsd sárgára. Öntsd egy tálba, és tedd félre. A lábosba öntsd bele a mézet és a cukrot, és közepes lángon melegítsd. Amikor a cukor felolvadt, egy tányér hideg vízbe cseppents bele egy picit. Ha golyóvá összeáll, és úgy össze tudod nyomni, hogy nem ragad rá az ujjaidra, akkor jó. Keverd a lábosba a szezámmagot, és addig főzd, amíg összeáll. Öntsd az egészet egy sütőpapírra, és egy vizes sodrófával nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra. Óvatosan vágd fel kockákra, és amikor kihűlt, törd szét a bevágásoknál.

Blog.hu ajánló