Így készíts azonnal puha mézeskalácsot: ez a tökéletes tészta titka

A mézeskalács egy olyan karácsonyi sütemény, amit nagyon finom puhára is lehet készíteni, hogyha az ember ismeri a módját.

Azonnal puha mézeskalács
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mézeskalács az egyik legkedveltebb karácsonyi sütemény, melyet már több mint ezer éve ismernek az embernek. Számos változata ismert, de jellegzetes ízvilága mindegyikben megjelenik.

Elterjedt a nézete annak, hogy gyakorlatilag lehetetlen azonnal puha mézeskalácsot készíteni, pedig ez egyáltalán nem igaz - próbáld ki ezt a jól bevált receptet!

Azonnal puha mézeskalács

Hozzávalók

  • 250 ml olvasztott vaj
  • 200 g barna cukor
  • 1 nagy tojás
  • 300 gramm méz
  • 1 evőkanál almaecet vagy fehérborecet
  • 2 teáskanálnyi vaníliakivonat
GettyImages-1355295758

Száraz alapanyagok

  • 625 g liszt
  • 1 teáskanálnyi szódabikarbóna
  • fél teáskanálnyi só

Mézeskalácsfűszer

  • 1 evőkanálnyi őrölt fahéj
  • 1 evőkanálnyi őrölt gyömbér
  • fél teáskanálnyi őrölt szegfűbors
  • fél teáskanálnyi őrölt szegfűszeg
  • egy csipet őrölt szerecsendió

A cukrot és a vajat helyezd egy keverőtálba, majd keverd össze őket. Ezután add hozzá a tojást, a mézet, az ecetet és a vaníliakivonatot, majd ezeket is keverd bele. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy másik edénybe helyezd a száraz alapanyagokat a mézeskalácsfűszerekkel, egyneműsítsd őket, majd keverd hozzá a mézes masszához, és (ha van, kézi mixerrel) dolgozd át a tésztát, míg homogén nem lesz. Ezután takard le legalább három órán át, de egész éjszakára így hagyhatod, utóbbi esetben egy legalább 15 fokos szobába tedd.

Amikor sütnéd, melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Válaszd ketté a tésztát, és a két felet sodrófával nyújtsd ki 6,5-15 milliméter vastagságúra egy enyhén belisztezett felületen. Vágd ki a sütiformákat tetszés szerint, majd helyezd el őket a sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. 

Amikor megtelt a tepsi, tedd be őket sütni. A közepes nagyságú sütiket 8-10 percig süsd, a nagyobbakat 12-14 percig. A kicsik pedig 6-8 perc alatt készülnek el.

GettyImages-1353988324

Amikor leszedted őket a sütőpapírról, várd meg, míg kihűlnek, és még ezután hűtsd tovább a sütiket hidegebb hőmérsékleten, mielőtt belekezdenél a díszítésükbe. 

A tökéletes mézeskalács titka, hogy az azonos nagyságú sütiket együtt kell sütni, és nem szabad túlkeverni a tésztát. A recept alapján nagyjából 45-50 közepes méretű mézeskalácsot tudsz készíteni. Ha szeretnéd eltenni későbbre, akkor jól zárható dobozba helyezd.

8 varázslatos mézeskalács házikó, ami felér egy műalkotással

Igazi műalkotásokkal érnek fel ezek a mézeskalács házikók.

8 varázslatos mézeskalács házikó, ami felér egy műalkotással: üvegház és kastély is van köztük

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük