Magyarország tortája 2013
Íme, a recept!
2007 óta minden évben, így idén is az augusztus 20-i események legédesebbike az ország tortájának bemutatása volt, próbáld ki!

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt a Sárik Péter Trió elragadó jazzkoncertjére a Pesti Vigadóba! (x)

Nyerj luxuskozmetikumokat érett bőr számára, és búcsúzz el a ráncoktól a természet erejével! (x)

Nyerj utazókönyvet, és ismerd meg a világ legkevésbé ismert érdekességeit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Gomba vagy baktérium? Nagyon is lehet érzékelni a különbséget, és máshogy is kell kezelni (x)

Ezreket spórolhatsz a vízszámlán: pénzt és energiát spórol ez a konyhai eszköz (x)

A legjobb szőrtelenítő módszer télen is: így lesz hetekig sima a bőröd (x)

Babapuha és fényes lesz a festett haj, ha ezekkel ápolod: látható lesz a különbség (x)

Tökéletes alakot és egészséges testet ajándékozhatsz karácsonyra! Mutatjuk, hogyan (x)

beauty and style

A legjobb hidratálók, de sokan rosszul használják őket: így hatnak a növényi olajok »

Ezt mindenki rosszul csinálja hajmosáskor: te hova viszed fel a sampont? »

Gyors frizurák sapka alá, nemcsak hosszú hajból - Videós útmutató »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A címet egyáltalán nem könnyű elnyerni, így nem meglepő, hogy többórányi folyamatos munkával jár az édesség elkészítése, azonban minden egyes verejtékcseppért kárpótol a végeredmény.

Mielőtt nekiállsz, egy konyhai hőmérőt és egy univerzális mérőedényt mindenképp szerezz be, ezek nélkül elég esélytelen a feladat megoldása.

Milotai mézes diótorta

Hozzávalók:

A grillázsfelverthez:

  • 3 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg diógrillázs
  • 5 dkg liszt
  • 7 dkg pörkölt darált dió
  • 1,5 dkg olaj
  • 0,5 dkg vaníliás cukor
  • 1 citrom héja

A ropogós pralinékrémhez:

  • 3 dkg víz
  • 3 dkg cukor
  • 7,5 dkg darált dió
  • 2,5 dkg fehér csoki
  • 2 dkg karamellizált ostyatörmelék

A diós krémhez:

  • 5 dkg tej
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg tojássárgája
  • 1 citrom héja
  • 0,5 dkg vaníliás cukor
  • 2 dkg oldott zselatin
  • 30 dkg tejszínhab
  • 12 dkg pörkölt, finomra őrölt dió

A mézes krémhez:

  • 5 dkg tej
  • 8 dkg vegyes virágméz
  • 5 dkg tojássárgája
  • 1,5 dkg oldott zselatin
  • 20 dkg tejszínhab

A karamell bevonathoz:

  • 9,5 dkg cukor
  • 15 dkg tej
  • 3 dkg vaj
  • 0,6 dkg keményítő
  • 1,2 dkg hideg víz
  • 1 dkg oldott zselatin

A diós roppanós laphoz:

  • 6,5 dkg narancslé
  • 6,5 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 7,5 dkg darált dió
  • 3 dkg liszt

Elkészítés ideje:

Négy óra.

Elkészítés menete:

Elsőként a diós roppanós lapot készítsd el! Ehhez forrald fel a narancslevet a vajjal, majd keverd össze a többi hozzávalót is, és öntsd hozzá, keverd el benne, aztán hagyd fél órát pihenni. Ha ez letelt, egy nyomózsák segítségével formázz belőle borsó nagyságú gömböket, majd előmelegített sütőben, 180 fokon süsd őket aranybarnára. Ha elkészültek, tedd őket félre dermedni. Ezután jöhet a ropogós pralinékrém! A hozzá előkészített cukrot és a vizet főzd gyenge szálpróbáig, aztán keverd hozzá a diót, és hűtsd le körülbelül 29 fokosra. Ha sikerült, egy botmixer segítségével pépesítsd az egészet, majd jöhet a fehércsoki, 20 fokig hűtsd le, aztán mehet bele az ostyatörmelék is, ha kész, ezt is tedd félre! Most jöhetnek a többiek. A grillázsfelverthez a cukor egyharmadát a sárgájához, a maradékát a fehérjéhez keverd hozzá, és verd fel alaposan, majd ha ez megvan, keverd őket össze, és folyamatos keverés mellett add hozzájuk a lisztet, a grillázst és a pörkölt diót, valamint a citromhéjat és az olajat is.

Ha összeállt masszává, akkor felezd el, és süss belőle két 24 centiméter átmérőjű lapot, 180 fokon, körülbelül tíz perc alatt. A diós krémhez a tejet, a cukrot és a tojás sárgáját melegítsd együtt 72 Celsius-fok hőmérsékletűre, aztán reszeld bele a citrom héját, és keverd hozzá a vaníliás cukrot is. Ezután hűtsd 27 Celsius-fokra, majd add hozzá a zselatint, a tejszínhabot és a diót. A mézes krém ugyanígy készül, a nála felsorolt alapanyagokkal. Végül, de nem utolsósorban jöhet a karamellbevonat: a cukrot karamellizáld, melegítsd 170 Celsius-fokra, majd keverd hozzá a tejet és a vajat, aztán ha feloldódott, öntsd hozzá az elkevert keményítőt, forrald fel, és add hozzá a feloldott zselatint. Ha mindezzel készen vagy, már csak össze kell rakni a tortát a következőképpen.

  • A torta összeállítása vaxpapírral kibélelt tortakarikában történik.
  • Alulra tedd az egyik felvert lapot, és terítsd rá a papíron vékonyra kinyújtott, ropogós pralinékrémet.
  • A pralinékrémre töltsd rá a diós krémet, majd helyezd rá a következő piskótalapot.
  • A mézes krémet is kend rá, majd ha megkötött, öntheted a szobahőmérsékletű karamellbevonatot.
  • Szeletenként díszítsd diós roppanós lappal, oldalát pedig panírozd egy centiméter magasan a diós roppanós lap törmelékéből készített morzsával

Ha mindezen túl vagy, elkészültél a 2013-as ország tortájával.

A képeket és a leírást a cukrászat.net oldalról kaptuk.

Macerás-ráérős desszertek

Ha nekifogtál, és elkészítetted a fentebb leírt édességet, valószínűleg szeretsz a konyhában pepecselni, ehhez a hobbidhoz adunk néhány ötletet képes cikkünkben!

Blog.hu ajánló