Magyarország tortája 2013
Íme, a recept!
2007 óta minden évben, így idén is az augusztus 20-i események legédesebbike az ország tortájának bemutatása volt, próbáld ki!

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Kocsis Korinna szupermodell elárulta mindig gyönyörű barna bőrének titkát (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Bundás, meleg szobacsizma házilag, varrás nélkül - Imádni fogod! »

Így fertőtlenítsd a sminkecsetet: nem elég, ha meleg vízbe áztatod »

Unikornis a tortán: 2017 fura trendje már az esküvőkre is begyűrűzött »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A címet egyáltalán nem könnyű elnyerni, így nem meglepő, hogy többórányi folyamatos munkával jár az édesség elkészítése, azonban minden egyes verejtékcseppért kárpótol a végeredmény.

Mielőtt nekiállsz, egy konyhai hőmérőt és egy univerzális mérőedényt mindenképp szerezz be, ezek nélkül elég esélytelen a feladat megoldása.

Milotai mézes diótorta

Hozzávalók:

A grillázsfelverthez:

  • 3 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg diógrillázs
  • 5 dkg liszt
  • 7 dkg pörkölt darált dió
  • 1,5 dkg olaj
  • 0,5 dkg vaníliás cukor
  • 1 citrom héja

A ropogós pralinékrémhez:

  • 3 dkg víz
  • 3 dkg cukor
  • 7,5 dkg darált dió
  • 2,5 dkg fehér csoki
  • 2 dkg karamellizált ostyatörmelék

A diós krémhez:

  • 5 dkg tej
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg tojássárgája
  • 1 citrom héja
  • 0,5 dkg vaníliás cukor
  • 2 dkg oldott zselatin
  • 30 dkg tejszínhab
  • 12 dkg pörkölt, finomra őrölt dió

A mézes krémhez:

  • 5 dkg tej
  • 8 dkg vegyes virágméz
  • 5 dkg tojássárgája
  • 1,5 dkg oldott zselatin
  • 20 dkg tejszínhab

A karamell bevonathoz:

  • 9,5 dkg cukor
  • 15 dkg tej
  • 3 dkg vaj
  • 0,6 dkg keményítő
  • 1,2 dkg hideg víz
  • 1 dkg oldott zselatin

A diós roppanós laphoz:

  • 6,5 dkg narancslé
  • 6,5 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 7,5 dkg darált dió
  • 3 dkg liszt

Elkészítés ideje:

Négy óra.

Elkészítés menete:

Elsőként a diós roppanós lapot készítsd el! Ehhez forrald fel a narancslevet a vajjal, majd keverd össze a többi hozzávalót is, és öntsd hozzá, keverd el benne, aztán hagyd fél órát pihenni. Ha ez letelt, egy nyomózsák segítségével formázz belőle borsó nagyságú gömböket, majd előmelegített sütőben, 180 fokon süsd őket aranybarnára. Ha elkészültek, tedd őket félre dermedni. Ezután jöhet a ropogós pralinékrém! A hozzá előkészített cukrot és a vizet főzd gyenge szálpróbáig, aztán keverd hozzá a diót, és hűtsd le körülbelül 29 fokosra. Ha sikerült, egy botmixer segítségével pépesítsd az egészet, majd jöhet a fehércsoki, 20 fokig hűtsd le, aztán mehet bele az ostyatörmelék is, ha kész, ezt is tedd félre! Most jöhetnek a többiek. A grillázsfelverthez a cukor egyharmadát a sárgájához, a maradékát a fehérjéhez keverd hozzá, és verd fel alaposan, majd ha ez megvan, keverd őket össze, és folyamatos keverés mellett add hozzájuk a lisztet, a grillázst és a pörkölt diót, valamint a citromhéjat és az olajat is.

Ha összeállt masszává, akkor felezd el, és süss belőle két 24 centiméter átmérőjű lapot, 180 fokon, körülbelül tíz perc alatt. A diós krémhez a tejet, a cukrot és a tojás sárgáját melegítsd együtt 72 Celsius-fok hőmérsékletűre, aztán reszeld bele a citrom héját, és keverd hozzá a vaníliás cukrot is. Ezután hűtsd 27 Celsius-fokra, majd add hozzá a zselatint, a tejszínhabot és a diót. A mézes krém ugyanígy készül, a nála felsorolt alapanyagokkal. Végül, de nem utolsósorban jöhet a karamellbevonat: a cukrot karamellizáld, melegítsd 170 Celsius-fokra, majd keverd hozzá a tejet és a vajat, aztán ha feloldódott, öntsd hozzá az elkevert keményítőt, forrald fel, és add hozzá a feloldott zselatint. Ha mindezzel készen vagy, már csak össze kell rakni a tortát a következőképpen.

  • A torta összeállítása vaxpapírral kibélelt tortakarikában történik.
  • Alulra tedd az egyik felvert lapot, és terítsd rá a papíron vékonyra kinyújtott, ropogós pralinékrémet.
  • A pralinékrémre töltsd rá a diós krémet, majd helyezd rá a következő piskótalapot.
  • A mézes krémet is kend rá, majd ha megkötött, öntheted a szobahőmérsékletű karamellbevonatot.
  • Szeletenként díszítsd diós roppanós lappal, oldalát pedig panírozd egy centiméter magasan a diós roppanós lap törmelékéből készített morzsával

Ha mindezen túl vagy, elkészültél a 2013-as ország tortájával.

A képeket és a leírást a cukrászat.net oldalról kaptuk.

Macerás-ráérős desszertek

Ha nekifogtál, és elkészítetted a fentebb leírt édességet, valószínűleg szeretsz a konyhában pepecselni, ehhez a hobbidhoz adunk néhány ötletet képes cikkünkben!

Blog.hu ajánló