A tökéletes foszlós kalács receptje
Bár a kalácsot ünnepnapokon szokták készíteni, próbáld ki receptjeinket, hogy egy sima hétköznapot is ünneppé tudj varázsolni általa.

Nyereményjáték

Nyerj prémium öregedésgátló arcszérumot, és búcsúzz el a ráncoktól! (x)

Nyerj platinával díszített Angyalszárny nyakláncot fehér finomporcelánból! (x)

Nyerd meg otthoni gyógyításhoz az 5 db aromaterápiás csomag egyikét közel 45 000 Ft értékben! (x)

összesen 5 db játék
Ez is érdekelhet

Ilyen, amikor a klasszikus balett breaktánccal keveredik: ezt neked is látnod kell (x)

Tökéletesen tiszta lesz az otthonod, és alig kell érte tenned: csak 3 dolog kell hozzá (x)

Különleges ereje van az itteni gyógyvíznek: véletlenül fedezték fel helyiek a '60-as években (x)

Pataki Zita és férje különleges masszázzsal csillapítják a stresszt, naponta többször is (x)

Akciósan csaphatsz le a gyerek karácsonyi ajándékára, ha figyelsz néhány apróságra (x)

beauty and style

Nagyon öregít, ha nem jól teszed fel: a tökéletes füstös szemek titka »

A '90-es évek kedvenc manökenje volt: rövid fazonjai divatosabbak, mint valaha »

Mint egy négyéves kisgyerek, akkora a világ legkisebb modellje »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A kalács szláv eredetű szó, és eredetileg a sütemény kerek formájára utalt, mert kezdetben mindig körbefonták a tésztát sütés előtt.

Mára azonban nem csupán kerek, de hosszúkás, fonott, töltött és még számtalan más formában is megtalálható.

Foszlós kalács

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 9 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 kg rétesliszt

Az élesztőt 1 dl langyos tejjel és 3 evőkanál liszttel keverd össze, és tedd langyos helyre, ebből lesz a kovász. A cukrot a maradék tejben oldd fel. A lisztet a kovásszal és a tejjel keverd el, majd dagaszd a tésztát legalább 20 percig.

A vége felé add hozzá a vaj nagy részét. A tésztát meleg helyen legalább egy óráig keleszd. Szedd négy részre, lisztezett deszkán sodord meg, majd fond össze a részeket. Vajjal kend meg a kalács tetejét. Sütőpapíron még egy órát keleszd, majd a tetejét kend meg tojással. Előmelegített sütőben süsd meg.

Almás kalács

Hozzávalók:

  • 40 dkg alma
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 2 tojás
  • fél csomag sütőpor
  • fahéj
  • tejföl

A vajat a cukorral keverd habosra. Válaszd szét a tojásokat, majd a sárgákat a sütőporral kevert liszttel öntsd a cukros keverékbe. Tegyél bele annyi tejfölt, hogy sima tésztát kapj. Keverj bele ízlés szerint fahéjat, és végül forgasd bele a kemény habbá vert fehérjét. Vajazz, lisztezz ki egy tepsit, és öntsd bele a masszát. Az almákat hámozd meg, szeleteld fel, és rakd a tészta tetejére. Cukrozd meg, majd süsd meg.

Fahéjas kalács

Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 4 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 evőkanálnyi tejföl
  • 1 dkg élesztő
  • 1 teáskanálnyi őrölt fahéj
  • csipetnyi só

A lisztbe keverd bele a vajat, add hozzá a tojást, a tejfölt, és a tejjel keverd simára. A végén keverd hozzá a fahéjat és a csipetnyi sót. Öntsd bele egy kivajazott tepsibe, és a cukros, fahéjas keverékkel szórd meg, majd süsd meg.

Káposztás kalács

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 4 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 kg káposzta
  • cukor

A káposztát reszeld le, sózd meg, és hagyd állni. 2 dkg vajon pirítsd meg a cukrot, tedd rá a kicsavart káposztát, majd párold meg. A lisztet az élesztővel, a maradék vajjal, a tejföllel és a káposztával dolgozd össze. Meleg helyen keleszd legalább egy órát. Vedd a tésztát háromfelé, és lisztezett deszkán sodord meg a részeket. Fond össze, majd előmelegített sütőben süsd meg.

Blog.hu ajánló