A tökéletes farsangi fánk receptje

Plusz 3 variáció

A farsangi időszak nem az igazi fánk nélkül, vedd hát elő a szaggatóformákat és a nagyi legjobb baracklekvárját hozzá.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A farsangi időszak nem csak a jelmezbálok szezonja, de a fánké is. Bár kicsit munkás, és nem biztos, hogy sikerül elsőre, megéri vesződni vele.

17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A friss, baracklekvárral nyakon öntött fánknak lehetetlen ellenállni, és igazi konyhai fegyvertény, ha saját készítésűt teszel az asztalra.

Farsangi fánk

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • másfél dkg élesztő
  • másfél dl tej
  • 4 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rum
  • kevés citromhéj
  • kevés só
  • 5 dl olaj

A tejben futtasd fel az élesztőt. Keverd ki a tojássárgáját egy kanál cukorral, majd öntsd hozzá a rumot, és reszeld hozzá a citrom héját. A lisztet csipet sóval, a kikevert tojássárgájával, a felfuttatott élesztővel jól dolgozd össze. Ezután olvaszd fel a vajat, és apránként add hozzá a masszához, majd fakanállal jól keverd ki a tésztát. Amikor hólyagosodni kezd, és elválik az edény falától, lisztezd le kicsit, majd ruhával letakarva, langyos helyen keleszd.

Ha megkelt, borítsd lisztezett deszkára. Nyújtsd ki, szúrd ki fánkszaggatóval, rakd lisztezett ruhára, és hagyd még egy kicsit kelni. Ezután az ujjaddal kicsit nyomd be a közepét, majd a benyomott oldalával lefelé, nem túl forró olajban, fedő alatt süsd meg. Amikor megpirult, forgasd meg, és már fedő nélkül süsd készre. Szedd rácsra, és jól csöpögtesd le. Tálalás előtt hintsd meg porcukorral, és kínálj hozzá finom baracklekvárt.

Csörögefánk

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 1 és fél tejföl
  • fél dl rum
  • 4 dl olaj
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • kevés só

Morzsold a liszthez a vajat, add hozzá a tojássárgáját, a porcukrot, kevés tejfölt, majd enyhén sózd meg, és a rummal ízesítsd. Ezután jól gyúrd össze, és alakíts belőle cipót. Takard le, és hagyd pihenni 20-25 percig, ha kipihente magát, nyújtsd ki egy centi vastagságúra, utána derelyevágóval vágd kétujjnyi darabokra. Mindegyik közepébe ejts egy vágást, és a tészta végét ezen a kis résen húzd át. Végül forró olajban süsd a fánk mindkét oldalát aranysárgára, szedd papírra, jól csepegtesd le, és vaníliás cukorral meghintve tálald.

Fánkocskák

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál cseresznyelikőr
  • citrom reszelt héja
  • csipetnyi só
  • 5 dl olaj

A vajat a cukorral és a tojással keverd habosra, majd tedd hozzá a likőrt, a sót és a citromhéjat. Ezután folyamatos keverés mellett adagold hozzá a lisztet, úgy, hogy ne legyen csomós. A tésztát egy órát pihentesd hűtőben, majd formázz belőle ujjnyi vastag, 8-10 centis rudacskákat, és lassú tűzön, olajban süsd ki. Az olajból kiszedve tedd papírszalvétára, és hagyd lecsöpögni. A fánkocskákat baracklekvárral tálald.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egérke

Hozzávalók:

  • fél l tej
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 50 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 6 tojás
  • 5 dl olaj

Keverd a tejbe a sót és a cukrot, forrald fel, és állandó kevergetés mellett, lassan csurgasd bele a lisztet. Vedd le a tűzről, és keverd tovább, közben szépen dolgozd hozzá a tojásokat. Forrósítsd fel az olajat, és mártogass meg benne egy kanalat, majd szaggass vele a tésztából gömböket, és egymás után süsd ropogós pirosra. Végül szedd papírra. Tálaláskor hintsd meg kakaós vagy fahéjas porcukorral.

Ezt is szeretjük