A tökéletes farsangi fánk receptje

Plusz 3 variáció

A farsangi időszak nem az igazi fánk nélkül, vedd hát elő a szaggatóformákat és a nagyi legjobb baracklekvárját hozzá.

Nyereményjáték

Nyerj családi belépőt a Skanzenbe: 3 darabot sorsolunk ki!

Nyerj képes enciklopédiát, és ismerjétek meg együtt a világ titkait!

Nyerj közel 15 000 forint értékű, Natics prémium kozmetikumokat!

összesen 3 db játék

Ez is érdekelhet

Nem kell többé macerázni a gluténmentes étrenddel - Bármilyen diétát követsz, innen tudsz rendelni (x)

V-nyakú ruhához tilos felvenni: mutatjuk, melyik dekoltázshoz milyen nyaklánc illik

Újabb előrelépés a rákgyógyításban – Még inkább személyre szabott lehet a kezelés (x)

Alföldi Róbert gondolatai a vágyról - Ő sem mindig tudja, mit higgyen szerelemről (x)

A legyegyszerűbb frizurák, ha nyári esküvőre vagy hivatalos - Ékszerekkel mutatjuk

beauty and style

Házi sminkfixáló spray csupán 3 összetevőből - Nem szárítja ki a bőröd »

Igen, valaki ráfestette a körmére: eddig sem értettük a kaki emojit »

Zsinórt kötött a hajába: elképesztően jó frizura lett belőle »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A farsangi időszak nem csak a jelmezbálok szezonja, de a fánké is. Bár kicsit munkás, és nem biztos, hogy sikerül elsőre, megéri vesződni vele.

A friss, baracklekvárral nyakon öntött fánknak lehetetlen ellenállni, és igazi konyhai fegyvertény, ha saját készítésűt teszel az asztalra.

Farsangi fánk

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • másfél dkg élesztő
  • másfél dl tej
  • 4 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rum
  • kevés citromhéj
  • kevés só
  • 5 dl olaj

A tejben futtasd fel az élesztőt. Keverd ki a tojássárgáját egy kanál cukorral, majd öntsd hozzá a rumot, és reszeld hozzá a citrom héját. A lisztet csipet sóval, a kikevert tojássárgájával, a felfuttatott élesztővel jól dolgozd össze. Ezután olvaszd fel a vajat, és apránként add hozzá a masszához, majd fakanállal jól keverd ki a tésztát. Amikor hólyagosodni kezd, és elválik az edény falától, lisztezd le kicsit, majd ruhával letakarva, langyos helyen keleszd.

Ha megkelt, borítsd lisztezett deszkára. Nyújtsd ki, szúrd ki fánkszaggatóval, rakd lisztezett ruhára, és hagyd még egy kicsit kelni. Ezután az ujjaddal kicsit nyomd be a közepét, majd a benyomott oldalával lefelé, nem túl forró olajban, fedő alatt süsd meg. Amikor megpirult, forgasd meg, és már fedő nélkül süsd készre. Szedd rácsra, és jól csöpögtesd le. Tálalás előtt hintsd meg porcukorral, és kínálj hozzá finom baracklekvárt.

Csörögefánk

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 1 és fél tejföl
  • fél dl rum
  • 4 dl olaj
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • kevés só

Morzsold a liszthez a vajat, add hozzá a tojássárgáját, a porcukrot, kevés tejfölt, majd enyhén sózd meg, és a rummal ízesítsd. Ezután jól gyúrd össze, és alakíts belőle cipót. Takard le, és hagyd pihenni 20-25 percig, ha kipihente magát, nyújtsd ki egy centi vastagságúra, utána derelyevágóval vágd kétujjnyi darabokra. Mindegyik közepébe ejts egy vágást, és a tészta végét ezen a kis résen húzd át. Végül forró olajban süsd a fánk mindkét oldalát aranysárgára, szedd papírra, jól csepegtesd le, és vaníliás cukorral meghintve tálald.

Fánkocskák

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál cseresznyelikőr
  • citrom reszelt héja
  • csipetnyi só
  • 5 dl olaj

A vajat a cukorral és a tojással keverd habosra, majd tedd hozzá a likőrt, a sót és a citromhéjat. Ezután folyamatos keverés mellett adagold hozzá a lisztet, úgy, hogy ne legyen csomós. A tésztát egy órát pihentesd hűtőben, majd formázz belőle ujjnyi vastag, 8-10 centis rudacskákat, és lassú tűzön, olajban süsd ki. Az olajból kiszedve tedd papírszalvétára, és hagyd lecsöpögni. A fánkocskákat baracklekvárral tálald.

Egérke

Hozzávalók:

  • fél l tej
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 50 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 6 tojás
  • 5 dl olaj

Keverd a tejbe a sót és a cukrot, forrald fel, és állandó kevergetés mellett, lassan csurgasd bele a lisztet. Vedd le a tűzről, és keverd tovább, közben szépen dolgozd hozzá a tojásokat. Forrósítsd fel az olajat, és mártogass meg benne egy kanalat, majd szaggass vele a tésztából gömböket, és egymás után süsd ropogós pirosra. Végül szedd papírra. Tálaláskor hintsd meg kakaós vagy fahéjas porcukorral.

Blog.hu ajánló