no

Borsmentás lazac-garnéla

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Borsmentás lazac-garnéla

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 szelet lazac szálkátlanítva, 12-12 kockára felvágva (kb. 130 g/db)
  • 24 db garnélafarok
  • fél citrom frissen facsart leve
  • frissen őrölt színes bors
  • 5-6 szál borsmenta, levelei finomra aprítva
  • sütő grill 175 fok 15-20 perc
  • 4 db tölteni való paprika (vagy kápia, sárga/piros kaliforniai paprika, esetleg vegyesen)
  • olívaolaj
  • tengeri só
  • frissen őrölt színes bors
  • 1 db (kb. 85 g) fehér hagyma finomra aprítva
  • 3 gerezd újfokhagyma
  • löttyintésnyi száraz sherry
  • kb. 1 dl víz vagy zöldségalaplé
  • frissen őrölt fehér bors
  • csipetnyi őrölt cayenne-bors
  • 2 dl főzőtejszín
  • tengeri só
  • 1 tk burgonya- vagy kukoricakeményítő - igény szerint
  • al dente-re főtt fekete tagliatelle (vagy más fekete tészta)
  • 4 db (fa) nyárs
Recept idők

Elkészítés:

1 A paprikákat vágjuk ketté, csumázzuk ki, és a héjukkal felfelé fordítva tegyük őket egy tepsibe. Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, szórjunk rá néhány szem tengeri sót, és őröljünk rá némi színes borsot.
180°C-os sütőben 10-15 percig süssük őket, míg lesz egy kis színük, és felhólyagosodik a bőrük.
Ha ez megvan, a sütőből kivéve azonnal dobjuk a paprikákat egy jéghideg vízzel megtöltött tálba, majd húzzuk le a bőrüket.
Egy vagy kettő fél paprika kivételével aprítsuk fel mindet apró kockákra, és tegyük félre.

2 Készítsük el a nyársakat. Nyársanként 6-6 lazackockát és garnélát húzzunk fel váltakozva mindegyikre. Ha kész, facsarjunk rájuk citromlevet, sózzuk, s borsozzuk meg, és hintsük meg a finomra aprított borsmentával.
Grillezzük meg őket.
Én most a sütő grilljét használtam, abban 175°C-on 15-20 percre volt szükség, míg jól átsültek.

3 Főzzük meg a tésztát, és készítsük el a szószt. Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kis olívaolajt, és futtassuk meg rajta a hagymákat. Keverjük hozzá a paprikakockákat, és öntsük alá egy kis sherryt. Hagyjuk pár pillanatig, míg elpárolog az alkohol, majd öntsük fel az alaplével vagy vízzel, ízesítsük a sóval és a borsokkal, és rotyogtassuk néhány percig.
Mikor minden kellőképpen puha már, akkor egy botmixerrel pürésítsük a szószalapot, tegyük vissza a tűzre és öntsük fel a tejszínnel. Forraljuk össze, ellenőrizzük az ízesítést, és ha igényeljük, akkor sűrítsük be egy kevés keményítővel.

Az elkészült szószt keverjük össze a főtt tésztával, szórjuk meg apró sült paprika-kockákkal, és voilà! már tálalható is.

2-3 főre elegendő adag.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük