Borsmentás lazac-garnéla
Borsmentás lazac-garnéla
Hozzávalók 2 személyre
- 2 szelet lazac szálkátlanítva, 12-12 kockára felvágva (kb. 130 g/db)
- 24 db garnélafarok
- fél citrom frissen facsart leve
- frissen őrölt színes bors
- 5-6 szál borsmenta, levelei finomra aprítva
- sütő grill 175 fok 15-20 perc
- 4 db tölteni való paprika (vagy kápia, sárga/piros kaliforniai paprika, esetleg vegyesen)
- olívaolaj
- tengeri só
- frissen őrölt színes bors
- 1 db (kb. 85 g) fehér hagyma finomra aprítva
- 3 gerezd újfokhagyma
- löttyintésnyi száraz sherry
- kb. 1 dl víz vagy zöldségalaplé
- frissen őrölt fehér bors
- csipetnyi őrölt cayenne-bors
- 2 dl főzőtejszín
- tengeri só
- 1 tk burgonya- vagy kukoricakeményítő - igény szerint
- al dente-re főtt fekete tagliatelle (vagy más fekete tészta)
- 4 db (fa) nyárs
Elkészítés:
1 A paprikákat vágjuk ketté, csumázzuk ki, és a héjukkal felfelé fordítva tegyük őket egy tepsibe. Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, szórjunk rá néhány szem tengeri sót, és őröljünk rá némi színes borsot.
180°C-os sütőben 10-15 percig süssük őket, míg lesz egy kis színük, és felhólyagosodik a bőrük.
Ha ez megvan, a sütőből kivéve azonnal dobjuk a paprikákat egy jéghideg vízzel megtöltött tálba, majd húzzuk le a bőrüket.
Egy vagy kettő fél paprika kivételével aprítsuk fel mindet apró kockákra, és tegyük félre.
2 Készítsük el a nyársakat. Nyársanként 6-6 lazackockát és garnélát húzzunk fel váltakozva mindegyikre. Ha kész, facsarjunk rájuk citromlevet, sózzuk, s borsozzuk meg, és hintsük meg a finomra aprított borsmentával.
Grillezzük meg őket.
Én most a sütő grilljét használtam, abban 175°C-on 15-20 percre volt szükség, míg jól átsültek.
3 Főzzük meg a tésztát, és készítsük el a szószt. Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kis olívaolajt, és futtassuk meg rajta a hagymákat. Keverjük hozzá a paprikakockákat, és öntsük alá egy kis sherryt. Hagyjuk pár pillanatig, míg elpárolog az alkohol, majd öntsük fel az alaplével vagy vízzel, ízesítsük a sóval és a borsokkal, és rotyogtassuk néhány percig.
Mikor minden kellőképpen puha már, akkor egy botmixerrel pürésítsük a szószalapot, tegyük vissza a tűzre és öntsük fel a tejszínnel. Forraljuk össze, ellenőrizzük az ízesítést, és ha igényeljük, akkor sűrítsük be egy kevés keményítővel.
Az elkészült szószt keverjük össze a főtt tésztával, szórjuk meg apró sült paprika-kockákkal, és voilà! már tálalható is.
2-3 főre elegendő adag.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept