Portugál halleves
Portugál halleves
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kg tengeri halfilé, vagy egész halak
- (darabok esetén 1,5-2 kg hal)
- Lehet többféle tengeri hal variációja is, ami inkább legyen száraz, mint pl. hekk, tőkehal, lepényhal, sügér, süllő vagy a zsíros halak közül a lazac.)
- 40 dkg sűrű, házi paradicsomszósz (cukormentes) vagy konzerv hámozott paradicsom
- 25 dkg vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- tengeri só
- egész és frissen őrölt fehérbors
- friss vagy fagyasztott koriander
- 15 dkg burgonya (már meghámozva)
- 1 dl száraz fehérbor
- kb. 2 l víz vagy amennyi a halakat ellepi
- 15 ml extra szűz olívaolaj
- chili ízlés szerint
- 15 dkg garnélarák vagy garnélafarok
- 1 db babérlevél
Tálaláshoz
- extra szűz olívaolaj
- néhány szelet szikkadt kenyér vagy zsemle
Elkészítés:
1. A halat tegyük fel a babérlevéllel és 10 szem egész borssal enyhén sós vízben főni. A halfiléknek forrás után már pár pillanat is elegendő, a nagyobb daraboknak - fajtától függően - néhány percre (3-5) van szükségük, hogy megpuhuljanak. Egy szűrőlapáttal vegyük ki a halakat a léből, hagyjuk őket hűlni, a főzőlevet tegyük félre.
2. Hámozzuk meg és aprítsuk fel a hagymát, a fokhagymát és a burgonyát. Egy lábasban az olívaolajon futtassuk meg a hagymákat, öntsük fel a borral, majd néhány pillanat - és az alkohol elpárolgása - után a paradicsomszósszal is. Dobjuk rá az aprított burgonyát, keverjük jól össze az egészet, ízlés szerint fűszerezzük és öntsük fel 2,5 l főzőlével (ha nem lenne ennyi, akkor vízzel kiegészítjük).
Főzzük a levest közepesnél kicsit magasabb hőfokon.
3. Ezalatt a halakról fejtsük le a bőrt, a halhúst bontsuk le a csontról, szálkázzuk ki és vágjuk (vagy kézzel morzsoljuk) kisebb, de nem túl pici darabokra. A filéket csak fel kell aprítanunk.
Miután a burgonya megfőtt, a levest a tűzről levéve, botmixerrel keverjük egészen simára.
4. Tegyük vissza a tűzre, dobjuk bele a garnélarákokat, főzzük még egy-két percig, végül keverjük bele az aprított halat is, és ha még szükséges, akkor finomítsunk a fűszerezésen, majd vegyük le a levest a tűzről.
5. A tálaláshoz vágjuk kis kockákra a szikkadt kenyeret, majd egy serpenyőben közepesnél kicsit magasabb hőfokon, olívaolajon pirítsuk meg őket. Sütés közben többször is keverjük meg, vigyázva, hogy a kockák oda ne égjenek.
Tálaljuk a levest a pirított kenyérkockákkal és korianderrel meghintve.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept