Portugál halleves

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt egy felejthetetlen talkshow-ra az ország Janka nénijével! (x)

Nyerj kényeztető, masszázs-wellness élménycsomagot 2 fő részére, Bükfürdőre! (x)

Nyerj prémium öregedésgátló arcszérumot, és búcsúzz el a ráncoktól! (x)

összesen 7 db játék
Ez is érdekelhet

Ilyen, amikor a klasszikus balett breaktánccal keveredik: ezt neked is látnod kell (x)

Tökéletesen tiszta lesz az otthonod, és alig kell érte tenned: csak 3 dolog kell hozzá (x)

Különleges ereje van az itteni gyógyvíznek: véletlenül fedezték fel helyiek a '60-as években (x)

Pataki Zita és férje különleges masszázzsal csillapítják a stresszt, naponta többször is (x)

Akciósan csaphatsz le a gyerek karácsonyi ajándékára, ha figyelsz néhány apróságra (x)

beauty and style

Csodásan ragyogó bőr ráncok és száraz foltok nélkül: narancsos arcpakolás házilag »

Gwen Stefani arca nemcsak a retustól olyan művi: szörnyű, mit tett magával a 48 éves énekesnő »

Egy nő a fejére műttette az Insta-filtert: mégsem lett sokkal szebb, mint volt »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kg tengeri halfilé, vagy egész halak
  • (darabok esetén 1,5-2 kg hal)
  • Lehet többféle tengeri hal variációja is, ami inkább legyen száraz, mint pl. hekk, tőkehal, lepényhal, sügér, süllő vagy a zsíros halak közül a lazac.)
  • 40 dkg sűrű, házi paradicsomszósz (cukormentes) vagy konzerv hámozott paradicsom
  • 25 dkg vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • tengeri só
  • egész és frissen őrölt fehérbors
  • friss vagy fagyasztott koriander
  • 15 dkg burgonya (már meghámozva)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • kb. 2 l víz vagy amennyi a halakat ellepi
  • 15 ml extra szűz olívaolaj
  • chili ízlés szerint
  • 15 dkg garnélarák vagy garnélafarok
  • 1 db babérlevél

Tálaláshoz

  • extra szűz olívaolaj
  • néhány szelet szikkadt kenyér vagy zsemle
Recept idők

Elkészítés:

1. A halat tegyük fel a babérlevéllel és 10 szem egész borssal enyhén sós vízben főni. A halfiléknek forrás után már pár pillanat is elegendő, a nagyobb daraboknak - fajtától függően - néhány percre (3-5) van szükségük, hogy megpuhuljanak. Egy szűrőlapáttal vegyük ki a halakat a léből, hagyjuk őket hűlni, a főzőlevet tegyük félre.

2. Hámozzuk meg és aprítsuk fel a hagymát, a fokhagymát és a burgonyát. Egy lábasban az olívaolajon futtassuk meg a hagymákat, öntsük fel a borral, majd néhány pillanat - és az alkohol elpárolgása - után a paradicsomszósszal is. Dobjuk rá az aprított burgonyát, keverjük jól össze az egészet, ízlés szerint fűszerezzük és öntsük fel 2,5 l főzőlével (ha nem lenne ennyi, akkor vízzel kiegészítjük).
Főzzük a levest közepesnél kicsit magasabb hőfokon.

3. Ezalatt a halakról fejtsük le a bőrt, a halhúst bontsuk le a csontról, szálkázzuk ki és vágjuk (vagy kézzel morzsoljuk) kisebb, de nem túl pici darabokra. A filéket csak fel kell aprítanunk.
Miután a burgonya megfőtt, a levest a tűzről levéve, botmixerrel keverjük egészen simára.

4. Tegyük vissza a tűzre, dobjuk bele a garnélarákokat, főzzük még egy-két percig, végül keverjük bele az aprított halat is, és ha még szükséges, akkor finomítsunk a fűszerezésen, majd vegyük le a levest a tűzről.

5. A tálaláshoz vágjuk kis kockákra a szikkadt kenyeret, majd egy serpenyőben közepesnél kicsit magasabb hőfokon, olívaolajon pirítsuk meg őket. Sütés közben többször is keverjük meg, vigyázva, hogy a kockák oda ne égjenek.

Tálaljuk a levest a pirított kenyérkockákkal és korianderrel meghintve.

1
2
3
Blog.hu ajánló