Tigristorta
Tigristorta
Hozzávalók 8 személyre
Tésztához
- 50 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 70 g fehér tönkölyliszt
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 100 g étcsokoládé
- 1 csipet só
- 3 tojás (kb. 150 g)
- 75 g porcukor (nád, nyírfa)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 narancs reszelt héja
- 110 g sárgarépa (héj nélkül)
- 300 g alma (magház és héj nélkül)
- 30 g dió
Narancsos krémhez
- 154 g frissen facsart, szűrt narancslé
- 1 narancs reszelt héja
- 82 g mascarpone
- 60 g méz
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 50 ml 30%-os habtejszín
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).
2. A liszteket, a sütőport és a sót összekeverjük, és belereszeljük a csokoládé felét (én ehhez krumplihámozót használtam).
3. A tojásokat elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat, a narancshéjat és a lereszelt répát. Az almából 200 grammot lereszelünk, 100 gr-ot apró kockákra vágunk, és a nedves anyagokhoz keverjük (a reszelt alma levét is). A csokoládé másik felét is belereszeljük. A diót kis darabokra törve adjuk hozzá (én húsklopfolóval törtem össze).
4. A száraz anyagokat hozzákeverjük a nedves anyagokhoz, majd a formaelválasztóval kifújt tortaformába öntjük. Szilikonlapáttal végigjárjuk az üregeket, majd egy kicsit a munkalaphoz ütögetjük, hogy mindenhol eloszoljon a massza.
5. Körülbelül 40 perc alatt az 1.pont szerinti hőfokon (gázsütőben) megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e már). Sütés után a formából kivesszük, és rácson hagyjuk kihűlni.
6. A narancsos krémhez a narancslevet, a narancshéjat, a mézet és a keményítőt habverővel összekeverjük, majd sűrűsödésig főzzük, ezután hozzákeverjük a tejszínnel elkevert mascarponéhez. Ha kicsit kihűlt, az üregekbe töltjük.
7. A tortát tetszés szerint díszíthetjük, én narancsot, áfonyát, és epret használtam.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept