Arab ízek tortája

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Arab ízek tortája

Hozzávalók 8 személyre

Felső piskóta

  • 2 tojás
  • 220 g datolya
  • 50 g pisztácia
  • 80 g vaj
  • 93 g fehér tönkölyliszt
  • 6 g sütőpor
  • 40 g méz
  • csipetnyi só

Alsó piskóta

  • 1 kisebb méretű tojás
  • 36 g datolya
  • 38 g pisztácia
  • 26 g vaj
  • 31 g fehér tönkölyliszt
  • 2 g sütőpor
  • 11 g méz
  • csipetnyi só

Pisztácia krém

  • 125 g héjától megtisztított pisztácia
  • 0,5 dl tejszín
  • 40 ml víz
  • 3 ek méz
  • 4 kanál nádcukor

Csokoládé krém

  • 130 g étcsokoládé
  • 50-60 g pisztácia
  • 100 ml tejszín

Elkészítés:

Pisztáciakrém

Felmelegítünk egy lábas vizet, amikor már éppen felforrna, elzárjuk, és beletesszük a pisztáciát. 5-10 percig állni hagyjuk. Kiszedjük a vízből, majd egy konyharuha segítségével leválasztjuk róla a hártya vékony réteget. (Ez a folyamat egy kicsit időigényes, ajánlom alatta a Gyűrűk Ura trilógia első részének megtekintését, pont belefér, de megéri, mert így kapjuk meg a gyönyörű szép zöld színű pisztáciamagokat, ill. így éri el a pisztácia a jellegzetes, édeskés ízét.) Az esetlegesen rajtamaradó vizet itassuk le a magokról egy konyharuha segítségével.
Tegyük bele a megtisztított pisztáciát, mézet, nádcukrot, tejszínt és a kevés vizet az aprítóba, dolgozzuk el, amíg eléri a megfelelő krémes állagot. Ha kész, tegyük be a hűtőbe.

Felső piskóta

A torta felső piskótáját ha egy sima, 18 cm-es tortaformában sütjük, akkor sűrűbbre csináljuk a pisztáciakrémet és így külön rétegként betölthető a tortába.

A piskóta elkészítésénél fontos, hogy minden összetevő szobahőmérsékletű legyen.
Áztassuk be egy kis meleg vízbe a vékonyra felkockázott datolyát.
Keverjük össze a szárazanyagokat; a durvára darált pisztáciát (a piskótához nem kell a hártya réteget eltávolítani), a lisztet, a sütőport és a csipetnyi sót.
A tojásokat elhabarjuk, majd a vajat a mézzel habosra keverjük. A vajas készítményhez hozzákeverjük a tojásokat úgy, hogy egy krémes elegyet kapjunk. Öntsük le a már előbb beáztatott datolyáról a vizet, és egy kicsit itassuk le, majd öntsük hozzá a vajas-tojásos készítményünket, és egy hablapát segítségével forgassuk össze apránként a szárazanyagokkal.

Tésztánkat öntsük az előzőleg kivajazott (vagy formaelválasztóval lefújt) tortaformába, és előmelegített gázsütőben 4-es 5-ös fokozat között (körülbelül 185 fokon) 21-22 perc alatt készre sütjük. Miután kivesszük a sütőből, lefordítva hagyjuk kihűlni.

Alsó piskóta

Elkészítéseinek lépései megegyeznek a felső piskóta lépéseivel, csak a hozzávalók arányai változnak. Ez a kb. 1 cm magas piskótakarika lesz a torta alapja. A tésztát egy 18 cm-es formába öntsük. Kb. 10 perc alatt készre sütjük.

Csokoládékrém
Vízgőz felett felolvasztjuk a 200 g csokoládét. Mialatt felolvad, felverjük a tejszínt. A megolvadt csokoládéba egy nagy kanálnyit teszünk a felvert tejszínből, és gyors mozdulatokkal elkeverjük a csokoládéban, majd hozzákeverjük a maradék tejszínt is. Hozzáadjuk a vékony héjától megszabadított pisztáciát, és elkeverjük benne. Hagyjuk hűlni.

A torta betöltése

A kihűlt alsó piskótakarikát megkenjük a csokitöltelékünkkel úgy, hogy a torta szélére is maradjon egy kevés, majd ráhelyezzük a felső piskótánkat. A felső piskóta üregeit megtöltjük a pisztáciakrémmel. A megmaradt csokoládéval bekenjük a torta oldalát és durvára darált pisztáciával díszítjük.

1
2
3

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük