5 kedvenc menzás étel

Hiányoznak a régi szép idők ízei a sulimenzáról? Ha igen, próbáld ki válogatott receptjeinket, melyekkel újraélheted gyermekkorod szép pillanatait.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nosztalgiázol a régi, szép iskolás éveken? Akkor biztosan eszedbe jutnak a kedvenc menzás ételeid is. Ha szeretnél a múlt ízeibe csöppenni, próbáld ki napközis receptjeinket.

14 konyhai praktika, amit ismerned kell!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Elkészítésük nem nagy dolog, így nemcsak a hajdani hangulatot idézheted vissza, hanem meglepheted a családod egy kiadós vacsorával is. Az alábbi recepteket szerkesztőink választották kedvencnek.

Húsos tészta

Hozzávalók:

  • 50 dkg spagetti
  • 40 dkg darált marhahús
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 babérlevél
  • 1 édes pirospaprika
  • negyed teáskanál őrölt kömény
  • sajt
  • bors

A tésztát forró, sós vízben főzd meg, majd szűrd le, és hagyd lecsepegni. A vöröshagymát aprítsd fel, és pici olajon pirítsd meg. Fűszerezd meg, majd add hozzá a húst. Párold meg, és amikor már levet eresztett, tedd bele a paradicsomot. Amikor megfőtt, a szószba keverd bele a tésztát. Tálaláskor szórd meg reszelt sajttal.

Pörkölt tarhonyával

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéslapocka
  • 50 dkg tarhonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 paprika
  • pirospaprika
  • olaj
  • víz
  • bors

A húst kockázd fel. A vöröshagymát és a paprikát aprítsd fel, és pici olajon dinszteld meg. Szórd meg pirospaprikával, és add hozzá a húst is. Öntsd fel némi vízzel, és fűszerezd ízlésed szerint. Tegyél fedőt a tetejére, és főzd puhára a húst. Ha kész, vedd le a tetőt, hogy a víz elfőjön. A tarhonyát pici olajon pirítsd meg, majd öntsd fel annyi hideg vízzel, ami éppen ellepi. Amikor a víz elfőtt, pótold, és főzd a tarhonyát puhára. Végül a húst és a tarhonyát forgasd össze.

Paradicsomos húsgombóc

Hozzávalók:

  • 1 l paradicsomlé
  • 50 dkg darált hús
  • 10 dkg rizs
  • 5 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • cukor
  • bors

A húst a rizzsel és a tojással keverd össze, majd fűszerezd meg. Formázz a masszából közepes méretű gombócokat. A paradicsomlevet forrald fel, és ízlés szerint cukrozd meg. Tedd bele a gombócokat, és főzd meg őket. Pici paradicsomlevet és a lisztet keverd össze habarásnak, és sűrítsd be vele az ételt. Ha esetleg nem lett elég sűrű, adj még hozzá lisztet. Főtt krumplival tálald.

Zöldborsós tokány

Hozzávalók:

  • 80 dkg sertéslapocka
  • 50 dkg krumpli
  • 20 dkg megtisztított, primőr zöldborsó
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 6 dkg vaj
  • 1 csomag petrezselyem
  • bors

A húst darabold fel, a hagymát és a petrezselymet aprítsd fel. A krumplit pucold meg, és sós vízben főzd puhára. A hagymát pirítsd meg, add hozzá a húst, és öntsd fel vízzel. Amikor megpuhult, tedd bele a zöldborsót, a petrezselymet, és ízlésed szerint sózd, borsozd. Fedd le, és még negyed órát főzd. A lecsepegtetett krumplit szűrd le, és pici vajban futtatott petrezselyemzölddel keverd össze.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Piskóta csokiöntettel

Hozzávalók a tésztához:

  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 6 tojás
  • 1 zacskó sütőpor

Hozzávalók az öntethez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • főzőtejszín

A tojásokat válaszd ketté. A sárgákat a cukorral keverd habosra, majd szitáld bele a lisztet. A fehérjéket verd kemény habbá, és óvatosan forgasd bele a lisztes masszába. Egy tepsit vajazz ki, szórd meg liszttel, és öntsd bele a tésztát. Körülbelül 15-20 percig süsd. A csokit a vajjal gőz felett olvaszd meg. Folytonos kevergetés mellett adj hozzá néhány evőkanál tejszínt, keverd simára, majd hagyd kihűlni. A három tojássárgáját ekkor keverd bele. Ha nem elég folyós, tegyél még bele tejszínt. A piskótára locsolva tálald.

OLVASD EL EZT IS!

padlizsan
  • egytálétel
  • rakott zöldség

30 perces rakottasok

Ezt is szeretjük