Almás pitetorta

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Almás pitetorta

Hozzávalók 6 személyre

Tészta hozzávalói

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1 ek kristálycukor
  • csipet só
  • kb. 0,5 dl hideg víz

Töltelék hozzávalói

  • 25 dkg ricotta (v. túró)
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 2-3 db alma a tetejére
  • 2-3 ek méz a lekenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet elkezdjük összemorzsolni a hideg vajjal, majd amikor már kellően morzsalékos hozzáadjuk a csipet sót, a cukrot, a tojást, és a fele mennyiségű vizet. Ezután gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Közben ha szükséges, akkor apránként hozzáadagoljuk a maradék hideg vizet is.

A simára gyúrt tésztát ezután kinyújtjuk, majd kibélelünk vele egy 24 cm-es piteformát. Ezután 30 percre betesszük a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.
Közben elkészíthetjük a tölteléket.

A ricottát keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral, a reszelt citromhéjjal és a tojások sárgájával.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a ricottás masszához.

Az almákat vágjuk fel vékony szeletekre, majd csepegtessünk rá citromlevet, nehogy megbarnuljon felhasználásig.

A piteformában lévő tészta alját villával szurkáljuk meg, majd öntsük bele a tölteléket. Ezután rakjuk ki a tetejét az almaszeletekkel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig.

A mézet melegítsük fel, majd a sütőből kivett torta tetejét kenjük le vele.

Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük