Fűszeres sült paradicsomleves
Egy Sophie Dahl nevű angol exmodelltől lestem az ötletet, nagyon szeretjük.
Fűszeres sült paradicsomleves
Hozzávalók 4 személyre
- 8 nagy, húsos paradicsom
- 2 fej hagyma
- 1 egész fej fokhagyma
- 2 nagy ág kakukkfű
- 1 ág rozmaring
- só
- bors
- 1 nagy marék barna cukor
- 3 ek balzsamecet
- 3 ek Worcestershire-szósz
- olívaolaj
- kevés zöldségalaplé (elhagyható)
- parmezán a díszítéshez
A sajtos krumplihoz
- 8 nagyobb krumpli
- 6 ek mascarpone vagy krémsajt
- 6 ek túró
- 8 ek reszelt parmezán (vagy más, markáns ízű sajt)
- 1 tojás
- só
- bors
- 2 nagy újhagyma
Elkészítés:
A krumplikat egészben egy nagy tepsin betoljuk a 180 fokos sütőbe, és kb. egy óra alatt puhára sütjük (késsel szúrjuk meg, hogy teljesen megpuhultak-e). Ha kész, kivesszük, langyosra hűtjük.
Egy nagy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, a paradicsomokat félbevágjuk, elosztjuk benne. A hagymákat meghámozzuk, negyedbe vágjuk, a fokhagymafejet keresztben elvágjuk. A fűszernövényekkel együtt a paradicsomokhoz adjuk. Megszórjuk a barna cukorral, meghintjük pár csipet sóval, megborsozzuk, rálocsoljuk a balzsamecetet és a Worcestershire-szószt. Mehet rá még néhány ek olívaolaj, kézzel átforgatjuk az egészet. Betoljuk a 180 fokos sütőbe ¾-1 órára, amíg a hagymák megpuhulnak.
Előkészítjük a töltött krumplikat: félbevágjuk, kikaparjuk a húsukat egy tálba, pár mm maradjon csak a héjában. Hozzáadjuk a krémsajtot és a túrót, a sajtot és az apróra vágott újhagymát (a zöldjéből keveset félretehetünk díszíteni). Összekeverjük a masszát, sózzuk, borsozzuk, belekeverünk egy tojást. Kanállal visszatöltjük a krumplihéjakba, mehetnek vissza a sütőbe 210 fokra. Csak addig sütjük, míg a tetejük itt-ott megbarnul.
Addig a sült paradicsomos edényből kihalásszuk a növények szárát, a fokhagymákat kinyomjuk a héjából. Az egészet alaposan összeturmixoljuk, melegen tartjuk, ha kell, a fűszerezésen igazítunk, ha túl sűrűnek találnánk, kevés zöldségalaplével vagy vízzel hígíthatjuk.
Tányérokba osztjuk, reszelt sajttal díszítjük. A közben kisült, petrezselyemmel és újhagymával megszórt burgonyákkal tálaljuk.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept