Fűszeres sült paradicsomleves

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy Sophie Dahl nevű angol exmodelltől lestem az ötletet, nagyon szeretjük.

Fűszeres sült paradicsomleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 8 nagy, húsos paradicsom
  • 2 fej hagyma
  • 1 egész fej fokhagyma
  • 2 nagy ág kakukkfű
  • 1 ág rozmaring
  • bors
  • 1 nagy marék barna cukor
  • 3 ek balzsamecet
  • 3 ek Worcestershire-szósz
  • olívaolaj
  • kevés zöldségalaplé (elhagyható)
  • parmezán a díszítéshez

A sajtos krumplihoz

  • 8 nagyobb krumpli
  • 6 ek mascarpone vagy krémsajt
  • 6 ek túró
  • 8 ek reszelt parmezán (vagy más, markáns ízű sajt)
  • 1 tojás
  • bors
  • 2 nagy újhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat egészben egy nagy tepsin betoljuk a 180 fokos sütőbe, és kb. egy óra alatt puhára sütjük (késsel szúrjuk meg, hogy teljesen megpuhultak-e). Ha kész, kivesszük, langyosra hűtjük.

Egy nagy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, a paradicsomokat félbevágjuk, elosztjuk benne. A hagymákat meghámozzuk, negyedbe vágjuk, a fokhagymafejet keresztben elvágjuk. A fűszernövényekkel együtt a paradicsomokhoz adjuk. Megszórjuk a barna cukorral, meghintjük pár csipet sóval, megborsozzuk, rálocsoljuk a balzsamecetet és a Worcestershire-szószt. Mehet rá még néhány ek olívaolaj, kézzel átforgatjuk az egészet. Betoljuk a 180 fokos sütőbe ¾-1 órára, amíg a hagymák megpuhulnak.

Előkészítjük a töltött krumplikat: félbevágjuk, kikaparjuk a húsukat egy tálba, pár mm maradjon csak a héjában. Hozzáadjuk a krémsajtot és a túrót, a sajtot és az apróra vágott újhagymát (a zöldjéből keveset félretehetünk díszíteni). Összekeverjük a masszát, sózzuk, borsozzuk, belekeverünk egy tojást. Kanállal visszatöltjük a krumplihéjakba, mehetnek vissza a sütőbe 210 fokra. Csak addig sütjük, míg a tetejük itt-ott megbarnul.

Addig a sült paradicsomos edényből kihalásszuk a növények szárát, a fokhagymákat kinyomjuk a héjából. Az egészet alaposan összeturmixoljuk, melegen tartjuk, ha kell, a fűszerezésen igazítunk, ha túl sűrűnek találnánk, kevés zöldségalaplével vagy vízzel hígíthatjuk.

Tányérokba osztjuk, reszelt sajttal díszítjük. A közben kisült, petrezselyemmel és újhagymával megszórt burgonyákkal tálaljuk.

1
2

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük