Sárgabarackos-mákos sütemény

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy német oldalon olvastam ezt a receptet. Mivel nekünk rengeteg barack fánk van, sokféle módon felhasználom. Mákkal még eddig nem párosítottam, de ezután többször fogom.

Sárgabarackos-mákos sütemény

Hozzávalók 8 személyre

A barackos réteghez

  • 750 g sárgabarack
  • 2 ek búzadara
  • 1 kk vaj

A mákos tésztához

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 16 dkg liszt
  • 6 gr sütőpor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 60 ml tej
  • 10 dkg darált mák

Tetejére

  • 1 púpos ek sárgabaracklekvár
  • 1 ek víz
  • 50 g szeletelt mandula
  • 1 kk vaj
Recept idők

Elkészítés:

A barackot megmossuk, kivesszük a magokat és negyedeljük.
Egy kerek tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral.
Kivajazzuk az egész formát, és beletesszük a gyümölcsöt úgy, hogy a héja lefelé nézzen.
Megszórjuk a grízzel.
A porcukrot a tojásokkal és a vajjal habosra keverjük.
Kimérjük a lisztet és a sütőporral együtt átszitáljuk.
A tejjel felváltva hozzáadjuk a tésztához, amit közben még mindig továbbkeverünk.
Majd utolsónak hozzákeverjük a cukros darált mákot is.
Ezt a masszát ráöntjük a barackokra és szépen elsimítjuk.
180°-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

Amíg sül, egy kis teflonos serpenyőben óvatosan, egy kis vajon megpirítjuk a mandulát. Csak egy kis színt kell, hogy kapjon, nem szabad sötétnek lennie.
Ha megsült a süti, hagyjuk 3-4 percig a formában hűlni, majd vágjuk le a forma szélét. Tegyünk a tetejére egy rácsot és fordítsuk meg a sütit.
Szép óvatosan húzzuk le a sütőpapírt róla.

A sárgabaracklekvárt forrósítsuk fel a vízzel.
Ezzel bekenjük a süti tetejét, tehát a barackokat és azonnal rászórjuk a pirított mandulát. Így hagyjuk kihűlni.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük