Sárgabarackos-mákos sütemény
Egy német oldalon olvastam ezt a receptet. Mivel nekünk rengeteg barack fánk van, sokféle módon felhasználom. Mákkal még eddig nem párosítottam, de ezután többször fogom.
Sárgabarackos-mákos sütemény
Hozzávalók 8 személyre
A barackos réteghez
- 750 g sárgabarack
- 2 ek búzadara
- 1 kk vaj
A mákos tésztához
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 16 dkg liszt
- 6 gr sütőpor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 60 ml tej
- 10 dkg darált mák
Tetejére
- 1 púpos ek sárgabaracklekvár
- 1 ek víz
- 50 g szeletelt mandula
- 1 kk vaj
Elkészítés:
A barackot megmossuk, kivesszük a magokat és negyedeljük.
Egy kerek tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral.
Kivajazzuk az egész formát, és beletesszük a gyümölcsöt úgy, hogy a héja lefelé nézzen.
Megszórjuk a grízzel.
A porcukrot a tojásokkal és a vajjal habosra keverjük.
Kimérjük a lisztet és a sütőporral együtt átszitáljuk.
A tejjel felváltva hozzáadjuk a tésztához, amit közben még mindig továbbkeverünk.
Majd utolsónak hozzákeverjük a cukros darált mákot is.
Ezt a masszát ráöntjük a barackokra és szépen elsimítjuk.
180°-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
Amíg sül, egy kis teflonos serpenyőben óvatosan, egy kis vajon megpirítjuk a mandulát. Csak egy kis színt kell, hogy kapjon, nem szabad sötétnek lennie.
Ha megsült a süti, hagyjuk 3-4 percig a formában hűlni, majd vágjuk le a forma szélét. Tegyünk a tetejére egy rácsot és fordítsuk meg a sütit.
Szép óvatosan húzzuk le a sütőpapírt róla.
A sárgabaracklekvárt forrósítsuk fel a vízzel.
Ezzel bekenjük a süti tetejét, tehát a barackokat és azonnal rászórjuk a pirított mandulát. Így hagyjuk kihűlni.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept