Karamellás-narancsos bodzaszörp
Egy kedves ismerősömtől kaptam a receptet! A karamellától kap plusz finom ízt a szörpünk, a tartósítószer miatt pedig sokáig eltartható! Felnőtteknek ajánlom: egy kevés karamellás-narancsos bodzaszörpöt egy pohár behűtött pezsgővel felönteni, kellemes és finom nyári ital! :)
Karamellás-narancsos bodzaszörp
Hozzávalók 6 személyre
- 1 db 5l-es befőttes üveg
- legalább 10-15 bodzavirág
- (minél több a virág, annál jobban kijönnek az ízek)
- 3 l víz
- 3 kg cukor
- 2 db citrom
- 3-4 db narancs
- 2-3 kiskanál natrium-benzoát
- 10-20g citromsav
Elkészítés:
Egy fazékban 1 kg cukrot karamellizálok, majd felöntöm 1 l vízzel. Óvatosan dolgozzunk vele, mert hirtelen felbuggyan, és nehogy kifröcsögjön a kezünkre. Kicsit várok vele, majd hozzáöntöm a maradék 2 l l vizet, a 2 kg cukrot, és összeforralom.
Amíg hűl, előkészítem a bodzavirágot. (Én nem szoktam megmosni, csak a lehetséges bogárkákat szedem le és ki a virágokból.) Az előkészített üvegbe teszem a virágot, a felszeletelt citromot és narancsot, a citromsavat,(lehet összetört citrompótló is), a nátrium-benzonátot.
Amikor langyosra hűlt a karamellás cukorszirup, a virágra öntöm, lefedem és 4 napig így tárolom, időközönként megkeverem. A 4. nap után leszűröm, és még egyszer gézlapon is. Üvegekbe töltöm.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept