Kávés-mogyorós rigójancsi
A kávés-mogyorós rigójancsi sütemény számomra nagy kedvenc, amikor a családdal együtt töltjük az időt, sokszor kerül az asztalra ez a süti is. Szerintem nagyon finom és látványos, jól mutat bármilyen rendezvényen.
Kávés-mogyorós rigójancsi
Hozzávalók 4 személyre
A piskótához
- 6 tojás
- 12 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 5 dkg sötét cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg liszt
A töltelékhez
- 1 liter hideg habtejszín
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál sötét cukrozatlan kakaópor
- fél dl presszókávé
- 2 teáskanál zselatin
- 2 evőkanál mogyorómassza (helyettesíthető mogyorókrémmel, akkor barnább lesz a krém)
- fél dl víz
A díszítéshez
- 15 dkg étcsokoládé
- 5 dkg durvára vágott mogyoró
Elkészítés:
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Hozzáadjuk a sárgáját, majd beleforgatjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet.
2. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen egy 30x30 cm-es lapot kenünk a masszából, és 170 C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
3. A kihűlt piskótát 2 egyenlő részre vágjuk, az egyik lapot bevonjuk a vízgőz fölött/mikróban megolvasztott 15 dkg étcsokoládéval.
4. A töltelékhez kemény habbá verjük a tejszínt a porcukorral, majd elfelezzük. Az egyik adaghoz hozzákeverjük a kakaóport és a hideg presszókávéban megduzzasztott, majd (mikróban) megmelegített 1 teáskanál zselatint. A kávés krémet egyenletesen elkenjük a natúr piskótalapon. 15-20 percre mélyhűtőbe tesszük dermedni.
5. A másik adag tejszínbe beleforgatjuk a mogyorómasszát/mogyorókrémet és a hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) megmelegített maradék 1 teáskanál zselatint. A mogyorós krémet a megdermedt kakaós krémre kenjük, hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
5. A csokoládéval bevont piskótalapot 14-16 kockára vágjuk, majd szorosan egymás mellé, a mogyorós krémre helyezzük a darabokat. Forró vízbe mártott késsel átvágjuk a süteményt a kockák mentén. Tálalás előtt durvára vágott mogyoróval díszítjük.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept