Vadas zsemlegombóccal
Vadas zsemlegombóccal
Hozzávalók 4 személyre
- 8 szelet sertéscomb
- 3-4 db sárgarépa
- 1 db petrezsemlyemgyökér
- 1 db vöröshagyma
- só (ízlés szerint)
- 6-8 db szemes feketebors
- 3-4 db borókabogyó
- 1 tk mustármag
- 2 db babérlevél
- 1 tk tárkonyecet
- 3-4 ek liszt
- 1 tk pirospaprika
- 4 ek olaj
- 3 dl tejföl
- 1 ek mustár
- 2 ek kristálycukor
Zsemlegombóc hozzávalói
- (12-13 db-hoz)
- 2 db zsemle (szikkadt)
- 20 dkg liszt
- 1 db tojás
- só
- őrölt bors
- petrezselyemzöld (apróra vágva)
- 3 dkg vöröshagyma (apróra vágva)
- 7 dkg vaj
- 1,5 dl víz
Elkészítés:
A húst tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a vöröshagymát. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, és ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, majd kisebb lángon főzzük puhára a húst és a zöldségeket. Ezután a főtt húst szedjük ki egy tányérra, és tegyük félre. A zöldségeket szintén szedjük ki, és pépesítsük, majd öntsük vissza. Az olajat hevítsük fel, szórjuk meg a liszttel, és pirítsuk zsemleszínűre, majd vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a pirospaprikát, és hagyjuk hűlni. A cukrot karamellizáljuk meg, majd öntsük fel kb. 1 dl vízzel. Amikor a rántás csak langyos, adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük simára. Ezután öntsük a zöldséges léhez, majd keverjük simára, főzzük sűrűre. Közben dolgozzuk hozzá a mustárt és a karamellizált cukrot is. Tegyük vissza a szószba a hússzeleteket, főzzük tovább még pár percig.
A zsemlét vágjuk kisebb kockákra, tegyük tepsire, és a sütőben pár perc alatt pirítsuk meg, majd hűtsük ki. A vajat hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre, majd keverjük hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet. A tojást dolgozzuk össze a vízzel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, adjuk hozzá a hagymás keveréket, a pirított zsemlekockát, a lisztet, keverjük alaposan össze, hogy formázható masszát kapjunk. A masszából formázzunk kisebb gombócokat. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet, helyezzük bele a gombócokat, főzzük készre, majd szedjük ki a vízből, és tálalásig tartsuk melegen.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept