A 4 legfinomabb karácsonyi süti

Szeretnél kipróbálni valami ínycsiklandó és különleges karácsonyi desszertet? Ha receptjeink közül választasz, a siker nem marad el!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mézes puszedli

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 6 dkg kristálycukor
  • 15 dkg méz
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál szerecsendió
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • 1 tojás
  • 100 g mogyoró és mandula vegyesen

A vajat, a cukrot és a mézet egy lábosban melegítsd mérsékelt tűzön, addig, míg a cukor el nem olvad. Majd hagyd kihűlni a keveréket. Keverd össze a lisztet a sütőporral, add hozzá az őrölt fűszereket, és reszeld bele a citrom héját.

A közben kihűlt mézes keverékhez add hozzá a tojást, habverővel jól dolgozd el, majd keverd hozzá a sütőporos liszthez. A kész ragacsos masszát gyúrd össze, csomagold fóliába, és hagyd hűlni legalább öt órát. Ezután béleld ki a sütőlapot papírral. A tésztát nyújtsd néhány milliméter vastagságúra, és szaggass belőle különböző karácsonyi formákat. Tetejüket díszítsd mogyoróval, mandulával. Előmelegített sütőben süsd őket nagyjából nyolc percig, sütés után pedig hagyd teljesen kihűlni.

Marcipáncsillag

Hozzávalók:

  • 30 dkg marcipánmassza
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 tojásfehérje
  • 6-8 csepp mandulaaroma
  • porcukor
  • 10 dkg cukrozott cseresznye
  • 5 dkg pisztácia

A marcipánmasszát gyúrd néhány percig, hogy a kezed melegétől megpuhuljon. A lisztet szitáld a munkalapra, erre tördeld rá a marcipánt, add hozzá a tojásfehérjét és a mandulaaromát. Szórd be a munkalapot porcukorral, nyújtsd ki rajta a masszát, és szaggass ki belőle csillagformákat. Díszítsd őket cseresznyével és pisztáciával. A tetejüket kend meg a másik tojásfehérjével, de vigyázz, mert gyorsan szárad. Sütőpapírral kibélelt tepsiben süsd nyolc percig 220 fokon. Ha kész van, hagyd teljesen kihűlni. Teheted őket dobozba is, a süti néhány hétig még eláll.

Csokoládés dió-mandula grillázs

Hozzávalók:

  • 15 dkg mandula
  • 15 dkg dió
  • 1 kávéskanál olaj
  • 4 dkg vaj
  • 12 dkg kristálycukor
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 dl tejszín
  • 60 db papírtálka

A megtisztított mandulát és diót vágd durvára, és keverd össze. Fordíts meg egy tepsit, simíts a hátuljára alufóliát, és kend meg olajjal. Közben a vajat és a cukrot forrósítsd addig, míg a cukor el nem olvad, és éppen csak pirulni kezd. Add hozzá a dió-mandula keveréket, és folyamatos keverés mellett pirítsd világosbarnára. Simítsd el a keveréket a sütőlapon, és hagyd kihűlni, majd tördeld apró darabokra. A csokoládét gőzön olvaszd fel, add hozzá a tejszínt, és keverd simára, majd hagyd langyosra hűlni. Egy tálcát teríts be sütőpapírral, tedd rá a csokoládéba forgatott grillázshalmokat. Hagyd teljesen megdermedni, de utána ne hűtőben tárold, mert a csoki beszürkül. Tálalás előtt tedd őket a papírtálkákba, és úgy kínáld.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Diós kocka

Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg dió
  • 10 dkg finomliszt
  • fél kávéskanál szegfűszeg és fahéj
  • 25 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg sárgabaracklekvár
  • 10 dkg tortabevonó
  • 1 evőkanál olaj
  • dió

Az étcsokoládét gőzön olvaszd fel, és hagyd langyosra hűlni. A dió egyik felét daráld meg, a másikat vágd durvára, és keverd össze a liszttel és a fűszerekkel. A tojásokat válaszd ketté: először a fehérjéket verd kemény habbá egy csipet sóval, majd a vajat keverd habosra a cukorral, az egyenként hozzáadott tojássárgájával és a langyos csokoládéval. A tojáshabot és a lisztes-diós keveréket felváltva add hozzá, és óvatosan, de alaposan keverd össze. Szedd a tepsibe a masszát, és ügyesen simítsd el. Előmelegített sütőben 180 fokon süsd. Forrósítsd fel a lekvárt, szűrőkanálon törd át, majd kend a forró süti tetejére. A tortabevonót is olvaszd fel, hígítsd egy kis olajjal, és simítsd a lekvár tetejére. Mielőtt megdermedne, jelölj ki a sütin közepes méretű négyzeteket, és nyomj mindegyik kocka közepébe egy fél diót. Ha teljesen kihűlt, szeleteld fel - zárt dobozban, hűvös helyen két hétig is eláll.

Ezt is szeretjük